Læger har endnu ingen plan for H1N1

Statens Serum Institut anser nu H1N1 epidemien for officielt brudt ud. Men hverken vagtlæger eller praktiserende læger har endnu en konkret plan for, hvordan man skal håndtere presset fra de ramte.

Foto: Vamentin Flauraut, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

336 danskere er nu konstateret smittet med influenza H1N1, viser den seneste opgørelse frqa Statens Serum Institut, og i sidste uge skyldtes henholdsvis 0,9 og 1 procent af alle henvendelser til praktiserende læger og vagtlæger influenzalignende symptomer.

Det får overlæge Kåre Mølbak, afdelingschef på Statens Serum Institut til at konstatere, at epidemien officielt er brudt ud:

- Nu går det rigtig stærkt. De fleste danskere bliver stadig smittet på udlandsrejser, men vi ser flere og flere danskere, der bliver smittet i Danmark, siger han til B.T.

Øget pres på læger
Allerede nu kan både vagtlægerne og de praktiserende læger mærke et øget pres, både fra patienter, der føler sig syge, og fra folk, der ringer for at spørge om sygdommen og muligheden for at blive behandlet eller vaccineret:

- Der har været så mange avisskriverier, at folk bliver utrygge og gerne vil informeres, siger Henning Orsholt, chef for vagtlægerne i Region Sjælland.

Og han frygter, at der kan blive rigtig travlt:

Med de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen foreløbig har meldt ud, er det en ret stor gruppe, der skal podes og behandles, både overvægtige, diabetikere, personer med hjerte- og lungeproblemer og en række andre kronikere, som vi også i dagligdagen er i hyppig kontakt med, siger han.

- Og det er jo også deres familiemedlemmer, der skal behandles.

Ingen konkret plan
Vagtlægerne i regionen har imidlertid endnu ikke en konkret plan for, hvordan man skal håndtere situationen, hvis op mod en fjerdedel af befolkningen bliver syge af H1N1:

- Vi har selvfølgelig drøftet det, men den endelige plan bliver først lagt på et vagtlægemøde den 18. August, siger Henning Orsholt.

Han er imidlertid sikker på, at det nok skal nås, inden epidemien for alvor bryder ud:

- Der er intet, der tyder på, at det sker i dag eller i morgen, siger han.

Vi er kun dem vi er
Heller ikke de praktiserende læger har en fast plan for, hvordan epidemien skal håndteres:

- Vi er forberedt på den måde, at nu har vi fået alle de værnemidler – kitler, masker og briller – der er nødvendige, når man aflægger besøg hos influenzaramte, ud til alle praktiserende læger, og de har også lært at bruge dem, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont.

- Hvordan vi kommer til at klare det rent mandskabsmæssigt, må tiden jo vise. Vi er dem, vi er ,og kan ikke pludselig kalde et ekstra hold ind.

Må udsætte rutinekontroller
- Hidtil har vi kunnet klare det ekstra pres, som H1N1 allerede har givet, fordi august traditionelt er en stille måned hos lægerne. Men hvis vi får et massivt pres af H1N1-patienter, må vi jo nedprioritere nogle andre opgaver, siger Michael Dupont.

Det kan f.eks. være at udsætte eller aflyse nogle af de regelmæssige kontroller – børneundersøgelser eller besøg hos ellers raske patienter med kroniske sygdomme - som i det daglige besætter ca. halvdelen af lægens arbejdsdag.

- Vi må jo prioritere de syge frem for de raske, og det har folk normalt forståelse for, siger Michael Dupont.

Udvikler sygdommen sig efter de værst tænkelige prognoser med op til 1,5 mio. syge danskere, vil det være umuligt at aflægge sygebesøg hos alle, erkender han.:

- Men det anser jeg heller ikke for realistisk. Og langt de fleste tilfælde vil kunne klares over telefonen, det er jo kun de særlige risikopatienter, der skal podes og følges lægeligt. Resten skal bare holde sig hjemme en uge, fra symptomerne har vist sig.

De praktiserende læger har bedt om et møde med Sundhedsstyrelsen i næste uge for at lægge en slagplan for den kommende vaccination mod H1N1, der kommer til at omfatte ca. 1,5 mio. danskere.