Læger giver nu allersidste kritik af rituelle omskæringer: »Jeg ved ikke, hvad vi ellers kan gøre«

I et sidste svar til Styrelsen for Patientsikkerhed kommer Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin med kritik af de rituelle omskæringer af drengebørn.

Der er ikke mere at gøre, lyder det fra anæstesilæge Joachim Hoffmann-Petersen. Den sidste kritik af rituelle omskæringer er nu sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID EBENER

Statsministeren har gjort det helt klart. Omskæringer kommer ikke til at blive baseret på sundhedsfaglig praksis.

Så hårdt mener Joachim Hoffmann-Petersen, at det kan siges.

Som formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) har han kæmpet en forgæves kamp for at få ændret i vejledningen for rituelle omskæringer af drengebørn. DASAIM mener ikke, at indgrebet kan foregå med lokalbedøvelse, men at det derimod kræver fuld narkose.

Da anæstesilægerne ikke følte sig hørt af Styrelsen for Patientsikkerhed, trak de sig fra arbejdsgruppen, der skulle udarbejde vejledningen. Det samme gjorde et utal af andre faggrupper.

Længe skulle der gå, før politikerne meldte sig på banen. 10. september slog statsminister Mette Frederiksen (S) det fast.

»Det kan ikke nytte noget, at vi ser det her som en enkeltsag og ikke som en del af en historisk sammenhæng. Jøderne har været forfulgt i Europa i mange hundrede år. Det kulminerede i det mørkeste kapitel i Europas historie, i holocaust,« sagde hun:

»Derfor har vi givet et løfte om at passe på jøderne, passe på de danske jøder, og det løfte har jeg tænkt mig at stå ved, og derfor er et forbud ikke den rette vej.«

»Dér holdt det op med at handle om sundhed,« siger Joachim Hoffmann-Petersen:

»Det her handler ikke længere om sundhed – det handler om et minoritetshensyn.«

Anæstesilægerne har nu givet deres høringssvar til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvori de slår et slag for deres holdninger til indgrebet, som bør udskydes, »til den unge mand selvstændigt kan give informeret samtykke fra 18-årsalderen«.

DASAIM finder det under faglig standard at udføre en smertefuld kirurgisk procedure på børn uden tilstrækkelig smertelindring.

Det er dermed sidste krampetrækning for anæstesilægerne, der må sande, at regeringen ikke bakker op om deres holdning.

»For nuværende kan jeg ikke se noget, vi kan gøre. Jeg ved ikke, hvordan det udvikler sig, når det skal gennem Folketinget. Man har siddet vores rådgivning overhørig, så jeg ved ikke, hvad vi ellers kan gøre,« siger Joachim Hoffmann-Petersen:

»I virkeligheden håber jeg, at de folketingsmedlemmer, der vil trykke på knappen, husker, at det her er noget, der er foregået hen over hovedet på fagkundskaben.«

Ifølge den seneste såkaldte Sexus-undersøgelse bakker hele 88 procent af befolkningen op om et forbud af rituelle omskæringer, men før sommeren var det svært at få et klart svar fra Folketingets største partier.

SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og det nu hedengangne løsgængerparti Fremad var imod den rituelle praksis.