Læger fylder børn med sovepiller

Flere og flere børn får sovemidlet Circadin på trods af utilstrækkelig dokumentation for sikkerhed og virkning.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markant flere børn får udskrevet sovemidlet Circadin, som Sundhedsstyrelsen advarer imod at give til børn, skriver Søndagsavisen.

Børnelæger er bekymrede over, at der er for lidt viden om bivirkninger og langtidseffekter ved sovemidlet.

»Vi har noteret en stærk stigende anvendelse af Circadin, uden at vi har tilstrækkelig videnskabelig dokumentation, og uden at det er sikkert fagligt begrundet,« siger over- og børnelæge ved Glostrup Hospital Poul Jennum til Søndagsavisen.

Alene fra 2011 til 2012 er der sket en stigning i antallet af børn i alderen 0-19 år, der fik recept på pillerne fra 5.204 til 6.612, viser tal trukket ud af databasen Medstat.dk. Også dosen per barn steg fra 314 til 381 såkaldt definerede døgndoser.

I Sundhedsstyrelsens produktresumé står der om melatoninpræparatet Circadin.

»Circadin bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år på grund af utilstrækkelig dokumentation for sikkerhed og virkning.«

Mange børn, som lider af ADHD, får sovemidlet. Men også helt raske børn, der kun har søvnproblemer er dukket op i børnelæge Jesper Brandt Andersens praksis, hvor forældrene beder om at få udskrevet Circadin.

»Igennem hele min uddannelse som børnelæge er jeg blevet opdraget til, at børn ikke skal bruge sovemedicin ud over absolutte undtagelsestilfælde. Jeg synes, at Sundhedsstyrelsen har svigtet her,« siger han.

Han advarer om, at antallet af børn, der får Circadin, kan være meget større end tallene fra Medstat.dk, da hele hospitalssektoren ikke er regnet med.

Overlæge Poul Jennum mener, at myndighederne skal undersøge Circadin, som indeholder det naturlige neurohormon melatonin.

»Jeg undrer mig over, det stiger så pludseligt, når det ikke har større evidens. Som med andre lægemidler bør gunstige og negative effekter kendes og belyses,« siger han til avisen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin indrømmer, at de udskriver for meget melatonin til børn.

»Lægerne føler, at de har ryggen mod muren, og at de – og forældrene <saxo:ch value="226 128 147"/> er så fortvivlede, at de vælger at bryde reglerne,« siger Lars Gehlert Johansen og fortsætter:

»Det er udtryk for ren fortvivlelse fra både læger og forældre. Hvis man skal bruge en børnepsykiater, så kan der gå måneder til år. I den situation er der er nogle, der mister tålmodigheden og udskriver medicinen.«

BNB