Læger flyver ind for at hjælpe nødlidende fødeafdeling på Sjælland

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Én jordemor og to læger er fløjet direkte ind fra Regionshospital Nordjylland i Hjørring til Roskilde, hvor der er massiv mangel på personale, skriver TV 2 Lorry. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til.

Vi lægger ud med en nyhed, der landede i nat, og som formentlig vil få mange feriehungrende danskere til at ånde lettet op. SAS' flyafgange går nemlig som planlagt i dag, efter at 1.000 SAS-piloters strejkevarsel midlertidigt er afblæst.

Her i overblikket lægger vi ud med en analyse fra vores politiske kommentator, Bent Winther, på baggrund af et opsigtsvækkende interview med statsminister Mette Frederiksen (S), som Berlingske bragte i går.

Mette Frederiksen: Kom an, hvis I tør

Der er ikke noget at komme efter, hvad angår statsminister Mette Frederiksens rolle i minksagen. I hvert fald ikke, når det står til hende selv. Forløbet fortjener dog kritik, siger hun i et interview med Berlingske.

Artiklen bliver offentliggjort, kort før Minkkommissionen kommer med sin ventede rapport i morgen. En rapport, hvis indhold allerede er en smule kendt, da Weekendavisen i sidste uge kunne afsløre dens foreløbige konklusioner. Den indeholder angivelig ordene »meget kritisabel« i forhold til den måde, Statsministeriet har handlet.

Ifølge Mette Frederiksen bør det dog ikke få konsekvenser for andre end daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S), der gik af i november 2020, skriver Bent Winther i sin analyse.

Han påpeger, at hvis sagen skal have yderligere konsekvenser for nogen, eller hvis det skal undersøges, hvorvidt der er grundlag for at rejse en rigsretssag, så er det op til regeringens støttepartier.

Du kan læse hele analysen her.

Trump rykker et skridt tættere på fængsel efter eksplosiv høring

Tirsdag kan muligvis blive en af de dage, som den forhenværende amerikanske præsident Donald Trump husker.

Her satte Cassidy Hutchinson – en forhenværende rådgiver for Donald Trumps stabschef – sig foran kongresudvalget og fortalte hele verden, hvad hun havde set og hørt op til angrebet på Kongressen. Og det var ikke så lidt.

Blandt andet fortalte Hutchinson, at Trump var klar over, at nogle af hans tilhængere var svært bevæbnede, og alligevel opfordrede han dem til at gå mod Kongressen og »kæmpe som ind i helvede«.

Vidnesbyrdet øger sandsynligheden for, at Donald Trump bliver retsforfulgt. Det vurderer Donald Ayer, som i slutfirserne var vicejustitsminister under George H.W. Bush.

»Høringen var meget skadelig for Donald Trump. Den viste tydeligt, hvor stort ansvar han havde for situationen,« siger han til Berlingske.

Guide: Her står du allerbedst som tilskuer til Touren

Fredag, lørdag og søndag lægger de danske veje asfalt til verdens største cykelløb. Når de 176 ryttere tilbagelægger 397 danske kilometer, er det en historisk mulighed for at se sveden hagle ned ad cykelsportens største stjerner.

Men rytterne ræser for det meste hurtigt forbi, og derfor er det en god idé at vælge sin udkigspost med omhu. Det er der heldigvis råd for med Berlingskes guide til de bedste steder at stå som tilskuer.

Her tager Jens Kasler, mangeårig eventmanager ved Danmarks Cykle Union (DCU), dig i hånden og giver sit bud på, hvordan du oplever verdens største cykelløb på bedste vis.

Læs hele guiden og se de tre etaper ved at klikke her.

Nordjyske fødselslæger flyver til Roskilde

På fødeafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er der massivt mangel på personale. Lige nu er 40 procent af jordemoderstillingerne og 60 procent af speciallægestillingerne ledige.

Den kritiske situation har resulteret i, at afdelingen nu har fået hjælp fra en uventet kant. I går kunne medarbejderne byde tre midlertidige kolleger, en jordemoder og to læger, velkommen. De var fløjet direkte ind fra Regionshospitalet i Nordjylland i Hjørring.

Det skriver TV 2 Lorry.

»Når de stiller med en jordemor og en læge, frigiver det en jordemoderressource hos os, som giver mindre arbejdspres og mulighed for, at vi kan håndtere flere fødsler her, så de fødende ikke skal omvisiteres. Og så er vi mindre sårbare i forhold til eventuelt fravær,« siger Helene Hvidman, der er cheflæge på fødeafdelingen til TV 2 Lorry.

I perioden fra maj til september har sygehuset været nødt til at flytte 45 fødende om måneden for at få det til at løbe rundt over sommeren, der er højsæson for fødsler. De skal i stedet enten føde i Holbæk, Slagelse eller Nykøbing Falster.

Det sker også i dag:

Musikdagene begynder: Roskilde Festival løber disse dage af stablen, og musikken spiller på festivalpladsen fra 29. juni til 2. juli. Campingområdet åbnede allerede 25. juni. I dag spiller blandt andre Drew Sycamore og Post Malone.

En af de første sager om stalking begynder: En 44-årig mand blev i slutningen af januar varetægtsfængslet i en af de første sager om stalking. Han er tiltalt for at have stalket en ekskæreste, som han har børn med. Sagen indledes i dag ved Retten i Roskilde. Anden og sidste retsdag er 1. juli.