Læger får nye redskaber til at opdage kræft

De praktiserende læger hilser det velkomment, at regeringen afsætter 200 millioner kroner til efteruddannelse af lægerne, så de bliver bedre til at opdage kræft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ondt i maven eller en uforklarlig hoste kan være de første snigende tegn på, at du kan være alvorligt syg og måske har kræft.

Op mod hver fjerde kræftpatient kommer til lægen med nogle diffuse symptomer, der kan være tegn på kræft.

Nu skal landets praktiserende læger være langt bedre til at opdage symptomerne, så en behandling kan sættes i gang så tidligt som muligt.

Derfor er sundhedsminister Nick Hækkerup (S) klar med en pose penge til efteruddannelse af lægerne. Det vækker tilfredshed hos formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Bruno Melgaard Jensen.

»Man har kigget på tal for kræftbehandlingen, og der ser det ud til, at vi halter bagefter i forhold til at finde patienter med kræft hurtigt i forhold til lande, vi sammenligner os med. Der kan man sætte ind på flere områder. Efteruddannelse er et element, et andet er forskning og yderligere viden om, hvordan vi kan finde de her patienter,« siger lægeformanden.

Udover de 200 millioner kroner til efteruddannelse sættes der penge af til at give lægerne bedre mulighed for at henvise patienter direkte til skanning på sygehuset.

»Vi har kræftpakker til dem, der har oplagte symptomer. Men det viser sig at en stor gruppe, der viser sig at have kræft, ikke havde oplagte symptomer, og derfor er der behov for lettere adgang til skanning af for eksempel mave og lunger. Det hilser vi velkomment, og det er noget, vi har efterspurgt i lang tid,« siger Bruno Melgaard Jensen, der håber, at lægerne vil blive taget med på råd omkring tilrettelæggelsen af efteruddannelsen.

Formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, roser også ministerens plan.

»Jeg synes, det er en særdeles fornuftig disposition, der skal ses i sammenhæng med en opmærksomhedskampagne og bedre adgang til diagnostik på sygehusene. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil gavne den samlede diagnostik og dermed på sigt patienternes chance for at overleve,« siger Frede Olesen.

Erfaringen viser, at tid er en afgørende faktor. Jo hurtigere, der stilles en diagnose, som efterfølges af behandling, jo større er chancen for at overleve.

»Jeg tror, man med det her initiativ gør de rigtige ting. Det, det nu står og falder med, er om ministeriet og Danske Regioner får det her udmøntet i et godt samarbejde med lægerne og ikke kommer som en storebror, der ved bedre,« siger Frede Olesen.