Læger: Ethvert spor af tobak skal fjernes fra skoletiden

Lægeforeningen vil indføre røgfri skoletid i Folkeskolen også uden for matriklen, så eleverne ikke kan opleve at se kammerater og lærere ryge. STASI-agtigt, lyder det fra DF.

Foto: Linda Kastrup. Lægeforeningen vil indføre røgfri skoletid i Folkeskolen også uden for matriklen, så eleverne ikke kan opleve at se kammerater og lærere ryge. STASI-agtigt, lyder det fra DF. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke nok, at der forbud mod at ryge på selve skolen. Eleverne skal heller ikke have lov at ryge uden for skolen, når de går hen til svømmehallen eller i Netto i frikvarteret – og de skal heller ikke kunne opleve at se deres lærer ryge. Alle spor af tobak og cigaretter skal simpelthen fjernes fra skoletiden.

Dét er holdningen i Lægeforeningen, som nu foreslår at indføre røgfri skoletid for eleverne, så der er totalt forbud mod rygning, også udenfor skolens matrikel.

Samtidig vil lægerne indføre krav til skolerne om, at rygning blandt deres ansatte ikke må være synlig for eleverne fra skolens område.

Forslagene sker med henvisning til, at der er 9.000 børn i alderen 11 til 15 år, som ryger hver dag, og at der, efter år med et dalende antal rygere, nu på ny ses en stigning i andelen af unge rygere.

»Når vi ved, hvor farlig rygning er for især børn og unge, så er det skræmmende at tænke på, at der stadig er 9.000 børn, som ryger hver dag. Det skal ikke være normalt for elever, at der ryges eller at de ser deres kammerater ryge,«, siger formand Andreas Rudkjøbing.

Lægerne fremhæver, at der er dokumentation for, at synlig rygning risikerer at have en afsmittende effekt. F.eks. har en dansk undersøgelse vist, at elever i 9. klasse, der oplever lærere ryge i skoletiden, har 80 pct. højere risiko for selv at ryge.

Forslaget om røgfri skoletid har opbakning fra forebyggelseseksperter i bl.a. Kræftens Bekæmpelse, der har påpeget, at det er med til at gøre rygning til noget alment accepteret, når elever ser kammerater og voksne ryge.

Enkelte kommuner har også selv valgt at indføre røgfri skoletid på alle skoler. Ifølge Kræftens Bekæmpelse gælder det i Aalborg, Randers, Syddjurs, Gladsaxe og Odense, mens skoler enkeltvis har truffet den samme beslutning i kommuner som København, Halsnæs, Vejle, Horsens og Falster.

Den tidligere Venstre-regering havde også planer om at indføre røgfri skoletid i større målestok, men det er droppet nu, fordi der er modvilje mod det i de øvrige partier i VLAK-regeringen samt i Dansk Folkeparti, som også er modstander af forslaget fra Lægeforeningen.

»Vi vil jo gerne have, at alle skal have en uddannelse. Men det opnår vi ikke ved at sige til folk, der måske har problemer på anden vis, at de slet ikke må ryge i skoletiden, hvilket måske kan få dem til at droppe ud. Vi skal også passe på, at vi ikke får sådan et STASI-agtigt, gennemkontrolleret samfund, hvor man skal gemme sig for at få en cigaret, og nogen kommer og giver én en bøde, hvis man ryger på vej til svømmehallen,« siger formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF).