Læger: En ud af 500 piger bliver alvorligt syg efter HPV-vaccine

Langt flere piger end først antaget er blevet syge af HPV-vaccinens bivirkninger, siger læger. Det er kommet som en overraskelse, lyder det fra overlæge.

Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt flere piger end først antaget er blevet alvorligt syge efter at have fået HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Et realistisk bud er nu, at en ud af 500 piger - eller 1.000 ud af de af de cirka 500.000 vaccinerede - oplever alvorlige bivirkninger.

Sådan lyder vurderingen fra Jesper Mehlsen, overlæge på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, til metroxpress.

»Det er kommet som en overraskelse for os, for vi havde i første omgang skudt på, at det var en ud af 10.000. Det er nok snarere en ud af 500, siger Jesper Mehlsen, der driver et af de fem regionale HPV-centre, som åbnede den 1. juni, og skal stå i spidsen for at koordinere arbejdet på tværs af landet.«

Jesper Mehlsen, som selv har været med til at forske i HPV-vaccinen og selv har vaccineret 3.000 piger, erkender, at argumenterne for at bruge den begynder at tynde ud.

»Den der vægtskål, der hedder, hvad vi forebygger, og hvad omkostningerne er, begynder at bevæge sig nedefter. Det skal man være opmærksom på,« siger Jesper Mehlsen, som i øjeblikket har fået henvist 360 piger til undersøgelse.

Også praktiserende læge Stig Gerdes frygter, at flere tusinde danske piger formentligt er blevet syge af HPV-vaccinen.

»Det vil desværre ikke komme bag på mig, hvis vi ender med at nå op på, at vi har adskillige tusinde, som er blevet syge. Jeg er selv holdt op med at vaccinere for et par år siden, siger Stig Gerdes, som har vaccineret cirka 100 patienter.

»Mere end en håndfuld af dem er blevet syge efter vaccinen. Flere af dem meget, meget alvorligt og helt ødelæggende,« siger han til metroxpress.

BNB