Læger beskylder regioner for at løbe fra skattesmæk

Mindst 1.300 unge læger får et skattesmæk, fordi regionerne har overset ny regel. Foreningen Yngre Læger er klar til at gå rettens vej i sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foreningen Yngre Læger er klar til at gå til domstolene i sagen, hvor mindst 1.300 unge læger ifølge metroxpress får et skattesmæk, fordi regionerne har overset en ny regel om embedsboliger.

Regionerne afviser at betale skattesmækket, og det er at løbe fra ansvaret, mener Yngre Læger.

»Vi vil drøfte med vores advokat, hvordan vi forfølger sagen bedst. I sidste instans må vi gå til domstolene for at få det løst,« siger direktør Lars Mathiesen fra Yngre Læger.

Unge læger har i mange år haft det privilegium at kunne leje en bolig af regionerne væsentlig under markedsprisen. Men siden 1. januar 2013 er man blevet beskattet af prisforskellen mellem de billigere medarbejderboliger og den reelle markedsværdi. Det er dog først i år, læger og regioner er blevet opmærksomme på den nye regel.

»Vi er meget overraskede over, at regionerne som myndighed kan sove i timen og gennem flere år overse, at der er kommet en ændring af skattelovgivningen. Vores medlemmer er ikke eksperter i skattelovgivning, så man kan ikke forvente, at de skal være opmærksomme på en teknisk ændring af lovgivningen,« siger Lars Mathiesen.

Jens Elkjær, sundhedsdirektør i Region Syddanmark, beklager sagen. Men han understreger, at de læger, der rammes af skattesmæk, ikke får økonomisk hjælp fra regionerne.

»Vi må ikke bruge offentlige midler til at betale folks skat. Vi har ikke hjemmel til at kompensere lægerne, fordi de skal betale skat af et gode, de har fået, som var mere værd end det, de har betalt for,« siger han.

Den melding er Yngre Læger utilfreds med. Her peger man på, at en løsning kan være, at regionerne kompenserer de ramte læger i form af løntilskud.

»Jeg synes, at de løber fra ansvaret. Selvfølgelig skal folk betale deres skat, men her, hvor man uforvarende har bragt så mange mennesker i retsskat, burde man være med til at tage et ansvar for det,« siger Lars Mathiesen og uddyber:

»Vi synes ikke, det er rimeligt, at den enkelte læge står med en regning på op til 100.000 kroner for noget, vedkommende ikke vidste, han skyldte penge for i skat«.