Læger advarer mod brud på fortroligheden

Lægeforeningen frygter, at et forslag om at lade kommuner indhente personfølsomme oplysninger fra sundhedsvæsenet uden den enkelte borgers tilladelse vil svække fortroligheden mellem læger og patienter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Planer om at styrke behandlingen af ældre og kronisk syge danskere kan føre til et brud på den vigtige fortrolighed mellem læger og patienter.

Det frygter Lægeforeningen, der nu advarer mod et såkaldt frikommuneforsøg, hvor en ny lovgivning vil give kommuner mulighed for i visse tilfælde at indhente oplysninger om borgerne fra sundhedsvæsenet uden at spørge om tilladelse først.

Formålet er at gøre det lettere for kommunerne at tilbyde sårbare borgere målrettet hjælp til at undgå genindlæggelser, men lovforslaget er i direkte modstrid mod det grundlæggende princip om fortrolighed mellem læge og patient, erklærer Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

»Det er afgørende, at patienter kan have tillid til, at oplysninger om deres helbred og sygdom bliver behandlet fortroligt og kun bliver brugt i en konkret behandling. Patienterne skal altid spørges, før deres oplysningerne gives videre,« siger Jette Dam-Hansen, der er formand for Lægeforeningens attestudvalg.

Hendes frygt er, at frikommunerne får adgang til en bred vifte af helbredsoplysninger, uden at borgerne nødvendigvis ved det.

»Det kan få patienter til at tøve med at gå til lægen af frygt for, hvad kommunerne vil bruge oplysningerne om dem til,« siger hun og understreger, at målrettede kommunale tilbud til særligt sårbare grupper af borgere er en god idé.

»Men der er slet ingen grund til at holde det hemmeligt for de mennesker, som kommunerne gerne vil hjælpe. Tværtimod er det da positivt, hvis man som patient kan se, at ens kommune vil gøre en ekstra indsats,« siger Jette Dam-Hansen.

Den daværende VK-regering udpegede i 2011 i alt ni frikommuner, der får mulighed for at afprøve idéer til mindre bureaukratiske opgaveløsninger på en række områder, heriblandt sundhedsområdet.