Læger advarer: Matas-vaccinationer kan være livsfarlige

Matas tilbyder sine kunder vaccinationer mod influenza. Men ifølge læger kan der opstå livsfarlige situationer, som sygeplejerskerne i Matas ikke kan håndtere.

Foto: Esben Salling

Vinterinfluenzaerne nærmer sig, og lørdag skyder sygeplejersker i Matas for alvor sæsonens vaccinationer i gang i 51 butikker landet over. Men de tilsyneladende uskyldige stik kan udløse bivirkninger som anafylaktisk chok, skriver metroxpress.

I butikkerne vil sygeplejersker fra det privatejede firma Danske Lægers Vaccinationsselskab ikke bare skulle vurdere, om patienterne kan tåle sprøjten, men også behandle mod bivirkninger, men det udløser nu en kraftig advarsel fra flere læger.

»Det er en livstruende situation, og derfor bør vaccinationerne foregå i lægehuse, hvor sundhedspersoner kan hjælpe hinanden, for det kan handle om minutter,« siger Lars G. Johansen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

At sygeplejersker står alene med patienterne, ser Matas dog ikke som et sikkerhedsproblem:

»Vi stoler fuldt ud på vaccinationsselskabet og dets sygeplejersker,« siger informationschef Henrik E. Johannsen fra Matas til metroxpress.

Men at kunne give medicin er ikke nok ifølge blandt andre Lægehåndbogens ekspert, overlæge Jacob Steinmetz fra Rigshospitalets traumeafdeling, som anfører, at kirurgiske snit i halsen for at skaffe luft, intravenøs væske, ilt og behandling for hjertestop kan være akut nødvendigt.

Speciallæge og redaktør af Lægehåndbogen Torben Schroeder finder Matas’ arrangement bekymrende:

»Det er ikke ansvarligt, for de har ingen mulighed for at yde den bedst mulige hjælp,« siger han til metroxpress.

I Sundhedsstyrelsen bekræfter embedslæge Anette Petri, at loven tillader læger at uddelegere deres lægelige ansvar – uden krav til antallet af personer, den fysiske afstand samt kontrol af det udførte arbejde, mens det foregår.

BNB