Læger ånder lettet op efter skattefritagelse

»Bomben under dansk nødhjælp og humanitært arbejde« er væk, lyder det fra Læger uden Grænser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Enhedslisten vil i forbindelse med finansloven fjerne den udskældte skatteforhøjelse for udstationerede medarbejdere, og det får nu Læger uden Grænser til at ånde lettet op.

Det fortæller nødhjælpsorganisationens direktør, Michael Gylling Nielsen, der i oktober kaldte det »en bombe under dansk nødhjælp og humanitært arbejde«, hvis udsendte læger og nødhjælpsarbejdere skulle beskattes hårdere.

- Vi er godt tilfredse. Det var et dumt forslag, og det ville have skadet vores internationale, humanitære arbejde, fordi det ville betyde, at vores udsendte sygeplejerske og læger skulle ekstrabeskattes af en i forvejen meget lav løn, siger Michael Gylling Nielsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Siden forårets skattereform har der været voldsom kritik af ophævelsen af ligningslovens paragraf 33a, som betyder, at danskere, der arbejder i udlandet, skulle betale dansk skat. Både fra hjælpe- og erhvervsorganisationer, som forudså et markant fald i antallet af udstationerede medarbejdere.

Ifølge Berlingske kommer det blot til at koste 260 millioner kroner at sikre, at udsendte ikke alligevel skal betale dansk skat, når de arbejder i udlandet.

Fedtafgiften og sukkerafgiften, som regeringen også vil fjerne i forbindelse med finansloven, koster til sammenligning næsten to milliarder kroner at afskaffe. Penge der ifølge regeringen skal findes ved at nedsætte det årlige personfradrag og forhøje bundskatten, hvilket Venstre er rasende over.

Hos Læger uden Grænser glæder man sig, at en mørk sky er forsvundet.

- Afskaffelsen af paragraf 33a betyder, at vi kan fortsætte med at rekruttere gode, kompetente læger og sygeplejersker.