Lægens ord er volapyk

Ord som »akut« og »udredning« er svære for almindelige danskere. Vi fatter faktisk ikke meget af det, der står i breve fra læger og andet sundhedspersonale.

TV-lægen Henrik Geisling talte et pædagogisk sprog, som ikke-lægefagligt uddannede kunne forstå. Sådan forholder det sig ikke med øvrige læger, når de kommunikerer med patienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udtryk som ’let påskyndet puls’, ’der skal ske en udredning’ og ’virkningen af medicinen kan elimineres’ er volapyk for de fleste. Konsekvensen er, at mange misforstår vigtige meddelelser om deres sundhedstilstand.

Forfatterne til en ny undersøgelse, der i dag udkommer i Ugeskrift for Læger, har testet 143 ord på en gruppe VUC-kursister. Undersøgelsen viste blandt andet, at halvdelen af kursisterne ikke forstod mange af ordene.

Hvad betyder akut?

- Lægejargon er kilde til store misforståelser. Størstedelen af de studerende tror, at et ord som akut betyder farligt, men det betyder bare, at noget er opstået pludseligt. At et undersøgelsesresultat er ’abnormt’ tror folk betyder ’enormt’ og nogle tror, at antibiotika er forebyggende medicin, hvilket er katastrofalt, for det er det netop ikke, siger læge og forsker, Hanne Thorsen, fra Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet.

Hun mener, at det først og fremmest er lægens ansvar, at patienten forstår beskeden. Hun foreslår, at der bliver oprettet et panel af almindelige mennesker, der kan vurdere forskellige skrivelser fra sundhedsvæsnet.

- Læger har en jargon, som de har meget svært ved at slippe, når de henvender sig til folk skriftligt. Jeg synes der skal nedsættes nogle paneler, hvor personer uden sundhedsfaglig uddannelse vurderer, hvad der står i skrivelser fra sundhedsvæsnet. På den måde vil man kunne fange størstedelen af fadæserne, siger Hanne Thorsen.

Uforståelige indlægssedler

Undersøgelsen viser også, at mange har svært ved at forstå den information, der er vedlagt i medicinæsker. I en indlægsseddel til noget medicin stod der for eksempel at ’erfaringer savnes ved graviditet og amning’. Flere af deltagerne i forsøget mente, det betød, at man sagtens kunne bruge medikamentet, når man er gravid eller ammer. I virkeligheden betyder det, at der ikke er nogen erfaringer på området, og at man derfor bør være forsigtig.