Lægemiddelstyrelsen afviser forskeres angreb på lykkepiller

Lykkepiller virker ikke mod depression, konkluderede danske forskere bag et meget omtalt studie tidligere i år. Men nu afviser Lægemiddelstyrelsen kritikken og angriber forskerne bag studiet.

»Det er på grænsen til, hvad jeg mener, er en ansvarlig måde at være forsker på,« siger overlæge Eskild Colding-Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen om et dansk studie af antidepressiv medicin. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk med depression får intet ud af at tage den antidepressive medicin SSRI, bedre kendt som lykkepiller.

Så hård var konklusionen fra de danske forskere bag en såkaldt metaanalyse, der blev publiceret i tidsskriftet BMC Psychiatry i februar i år. Analysen nød stor opmærksom fra både medier, læger og patienter, da knapt 250.000 danskere indløste recept på denne type antidepressiv medicin i 2016.

»Vi står med noget medicin, som påvirker vigtige signalstoffer i hjernen og har svære bivirkninger. For at forsvare at give det til folk, skal vi være sikre på, at det virker mod depression. Men det gør det ikke,« sagde overlæge og ph.d. Janus Christian Jakobsen i den forbindelse til Videnskab.dk. Han er førsteforfatter på den opsigtsvækkende analyse og tilknyttet Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet.

Nu får den seneste tids debat dog Lægemiddelstyrelsen på banen. Og styrelsen afviser i skarpe vendinger Janus Christian Jakobsens og hans kollegers konklusioner.

»På baggrund af den her metaanalyse har forskerne konkluderet, at nu viser ny viden, at SSRI-præparater ikke virker - og derfor skal man ikke tage den medicin. Men det er simpelthen ikke rigtigt. Det er på grænsen til, hvad jeg mener, er en ansvarlig måde at være forsker på,« siger overlæge Eskild Colding-Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen, der sammen med to af sine kolleger har gennemgået den omtalte metaanalyse.

Blanding af holdninger og videnskab

Han forklarer, at resultaterne i Copenhagen Trial Units analyse ikke er ny viden. Derfor kan de heller ikke bruges til at konkludere, at den antidepressive medicin ikke virker.

»Deres analyse viser - ligesom tidligere analyser - at SSRI-præparater virker med meget stor statistisk sikkerhed, men at effekten er moderat. Det er ikke nyt, og derfor vil vi heller ikke ændre vores anbefalinger,« siger Eskild Colding-Jørgensen.

Sagen har skabt stor debat blandt landets læger, og Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), er blandt kritikerne af Janus Christian Jakobsen og hans kolleger.

»Folkene fra Copenhagen Trial Unit har valgt selektivt blandt de resultater, der er fremkommet i deres analyse, og slået meget hårdt på dem. Det må man ikke som forsker,« siger Anders Beich, der understreger, at de bombastiske konklusioner har skabt utryghed blandt både læger og patienter.

På baggrund af sagen opfordrer sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby (V) forskere til at »tænke sig grundigt om«, inden de farer i pressen med et budskab, som kan skade sårbare mennesker.

»Jeg er tilfreds med, at både fagfolk og mennesker med depression nu kan læne sig op af Lægemiddelstyrelsens vurdering i stedet for at frygte for deres medicin,« skriver ministeren i en kommentar til Berlingske.

Forsker fastholder kritik

På trods af den alvorlige kritik fastholder Janus Christian Jakobsen fra Copenhagen Trial Unit, at forskerne kan konkludere, som de gør, på baggrund af deres metaanalyse.

»Det er ikke nødvendigvis vigtigt for patienterne, hvad vi kan vise ved statistiske analyser. Man bliver altid nødt til at forholde sig til, om der er en klinisk effekt eller ej. Patienterne er interesserede i at få en reel bedring af de her stoffer. Og der tyder vores resultater på, at der ikke er nogen gavnlig effekt,« siger overlægen.

Han afviser samtidig formanden for DSAM Anders Beichs påstand om, at Jakobsen og kollegerne har ”valgt selektivt” blandt deres konklusioner.

»Den påstand er vi dybt uenige i. Vores metode har været planlagt lang tid før, vi kendte resultaterne. Vi fremlægger resultaterne, som de er, og vi fulgte vores planlagte, offentligt protokollerede metodik,« siger Janus Christian Jakobsen.

Lægemiddelstyrelsens konklusioner bliver diskuteret på et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg på tirsdag.