Lægemiddelstyrelsen advarer: Mere forfalsket medicin tilbagekaldes

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder nu endnu et parti af et forfalsket skizofrenmiddel. Der er risiko for, at mere forfalsket medicin er i omløb, lyder det. Patienter er bekymrede og efterlyser handling på området.

Endnu et parti af det forfalskede skizofrenimedicin tilbagekaldes nu af Lægemiddelstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Mere forfalsket medicin er i omløb på de danske sygehuse og apoteker. Nu tilbagekalder Lægemiddelstyrelsen endnu et parti forfalsket skizofrenimedicin.

Det er de tyske myndigheder, der har meddelt Lægemiddelstyrelsen, at en tysk importør har fundet flere forfalskede indpakninger af skizofrenimidlet Xeplion 150 mg, der blandt andet sælges på danske sygehuse og apoteker.

Berlingske kunne i sidste uge fortælle, at tre partier af medicinen var blevet tilbagekaldt, og derfor er det nu det fjerde parti i rækken, der skal fjernes fra det danske marked.

Og det er sandsynligvis ikke sidste gang, at danske sygehuse og apoteker bliver kontaktet om, at de muligvis sælger forfalsket medicin.

»Der er en sandsynlighed for, at der bliver tilbagekaldt mere medicin. Vi har lige fået informationer om et muligt femte parti, der kan indeholde forfalskede pakninger. Det parti vil også blive tilbagekaldt, hvis det har været solgt på det danske marked, men det er ikke fuldstændig verificeret endnu. Vi har allerede bedt om at partier af dette skizofrenmiddel sættes i karantæne, hvor der kan være risiko for, at de også indeholder de falske pakninger,« siger Frank Bøgh Madsen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.

Det vækker bekymring hos patientforeningen Danske Patienter.

»De kriminelle bliver mere og mere avancerede i de metoder, de bruger. Derfor kalder det på en endnu stærkere indsats fra myndighederne i samarbejde med politiet – også fra lægemiddelmyndighederne og industrien i de øvrige lande, fordi det ikke er noget, vi kan stoppe alene,« siger Danske Patienters direktør Morten Freil til Ritzau.

I sidste uge beskrev Berlingske, hvordan problemet med forfalsket medicin er kæmpe stort globalt. Sidste år viste en undersøgelse fra EUs patentmyndighed, at medicinalbranchen årligt mister 4,4 procent af det legale medicinsalg på grund af forfalsket medicin. Det svarer til mistede indtægter på knap 76 mia. kr.

Forfalskningerne betyder samtidig, at branchen på EU-plan mister 37.700 arbejdspladser.

Udviklingen har netop ført til en ny EU-forordning og dansk lovgivning, som betyder, at lægemiddelindustrien nu er i gang med at etablere en organisation, DMVO – Dansk Medicin Verifikation Organisation – som netop har til formål at på opsporet og stoppet forfalsket medicin i den legale distributionskæde. Blandt andet indføres der nye stregkoder på medicinpakker, så alle led i distributionskæden kan aflæse dem og undersøge hver medicinpakkes ægthed.

Frank Bøgh Madsen oplyser, at det ikke kan udelukkes, at patienter kan have fået forfalskede pakninger, men at der er lav sundhedsmæssig risiko forbundet med det for patienterne. Analyser har vist, at selve sprøjten og indholdet er ægte.

Medicinen bliver karakteriseret som falsk, fordi pakningerne har været opbevaret forkert, da det er pakket uden for den såkaldte legale distributionskæde – producenter, grossister, sygehuse og apoteker – hvilket pr. definition gør, at lægemidler karakteriseres som forfalskede.