Lægehjælp fra luften til danskere i udkantsområder

Tre lægehelikoptere med 35 speciallæger står fra onsdag klar til at komme borgere i nød til undsætning. Med baser i Billund, Ringsted og Skive er helikopterne klar til at rykke ud dag og nat - og med et særligt fokus på udkantsområderne.

Hvis du fra onsdag 1. oktober får brug for akut lægehjælp, kan hjælpen måske kommen fra oven.

Det er nemlig premieredagen for tre akutlægehelikoptere, der fra baser i Billund, Skive og Ringsted kan rykke ud, når der er brug for en hurtig indsats.

Helikopterne er døgnbemandede, og placeringen af de tre baser er valgt for at give den bedste dækning af hele landet. Særligt områder, der ligger fjernt fra de nye supersygehuse, vil nyde godt af luftassistancen.

Regeringen og Enhedslisten satte penge af til helikopterne på finansloven for 2013. Det skete på baggrund af en forsøgsordning med akuthelikoptere i Karup og Ringsted.

Erfaringerne herfra viste, at helikopterne sparede vigtige minutter i forhold til at hjælpe mennesker i nød. Samtidig viste en evaluering, at helikopterne skaber større tryghed i befolkningen.

35 speciallæger bliver tilknyttet de tre lægehelikoptere. De medbringer udstyr og medicin, så man kan behandle livstruende sygdomme og store skader straks ved ankomsten.

De har også mulighed for at lægge patienten i kunstig koma og give blodtransfusion under transporten til hospitalet.

De tre helikoptere, der er af typen EC135 P2e fra Airbus Helicopters, flyver med en anbefalet hastighed på 240 kilometer i timen ved maksimal vægt. De er ifølge akutlaegehelikopter.dk markedets mest støjsvage helikoptere, så der tages hensyn til dyr og menneskers nattero.

Indvielsen af helikopterne finder sted ved en seance i Billund Lufthavn tirsdag eftermiddag med deltagelse af blandt andre sundhedsminister Nick Hækkerup (S).