Lægeformand: Nyt tilsyn er tiltrængt

Der var behov for at ruske godt og grundigt op i Sundhedsstyrelsens tilsyn. Det mener både læger, patienter og politikere, efter at Sundhedsstyrelsen har lanceret et nyt tilsyn, og to topchefer i styrelsen må forlade deres stilling.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsens tilsyn har ikke fungeret, som det skulle. Det har en række skandalesager vist, og derfor er der behov for den rokade og det nye tilsyn, som Sundhedsstyrelsen i dag har lanceret. Sådan er reaktion fra flere sider i sundheds-regi, efter at to chefer i Sundhedsstyrelsen har forladt styrelsen og en ny plan for styrelsens tilsyn er lagt frem.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen vil ikke kommentere på fratrædelserne i styrelsen. Men han siger, at der var behov for et nyt tilsyn:

»Jeg er enig, at tilsynet ikke har været optimalt. De sager, der har været fremme bl.a. omkring Misoprostol, har vist, at tilsynet ikke har været skruet rigtigt sammen. Det har ikke været gearet til de sager, der har været. Der har også været tilsynsager med læger, som har ageret uden for normen, men hvor det har været svært med den nuværende sagsbehandling at stille noget op imod dem.

Derfor er det godt med en gennemgribende justering, som giver styrelsen langt bedre muligheder for at udføre en grundig sagsbehandling, som øger sikkerheden både for patienter og læger,« siger Mads Koch Hansen.

Sundhedsstyrelsen vil fremover målrette dets tilsyn til de områder, hvor man mener, at der er størst risiko for patientsikkerheden. Og så skal tilsynet være langt mere udfarende, end det er i dag. Samtidig skal kommunikationen forbedres og kommandovejene i styrelsen skal ensrettes. Alt i alt den rette vej at gå, mener Mads Koch Hansen:

»Det er en positiv plan, der er lagt frem. Jeg er meget tilfreds med indholdet i den, specielt at man vil styrke både kvalitet og fagligheden i Sundhedsstyrelsens sagsbehandling,« siger han.

I Folketingets Sundhedsudvalg er Venstres Sophie Løhde også tilfreds med, at der nu rykkes markant rundt i Sundhedsstyrelsen:

»Der er ingen tvivl om, at der er behov for, at der sker noget. Det var en meget alvorlig kritik af styrelses tilsyn, der kom fra den internationale ekspertgruppe på baggrund af den stribe af sager, hvor patienter har fået dårlig og fejlagtig behandling. Det er fint, at styrelsen nu har lavet den handlingsplan, som de er blevet bedt om, og som jeg håber, at vi også fra politisk hold kan få lejlighed til at diskutere og vurdere.

Jeg håber også, at ministeren vil indhente eksterne ekspertvurderinger af styrelsens forslag til ændringer. Vi er åbne for at overveje lovændringer, hvis det er nødvendigt for at sikre et tilsyn, som fungerer. Men uanset ændringer i lovgivningen, så bliver det et langt sejt træk at forsøge at genopbygge patienternes tillid til sundhedsstyrelsens tilsyn,« siger hun.

Til gengæld for et mere udfarende tilsyn vil Sundhedsstyrelsen neddrosle de faste tilsyn på landets plejehjem, som styrelsen tidligere har skullet aflægge årligt på landets plejehjem. Det vækker bekymring hos Danske Patienter:

»De områder, man peger på - et proaktivt tilsyn, vurdering af risici samt mere åbenhed - er meget væsentlige og ligger i forlængelse af den kritik, der er kommet tidligere. Det er helt afgørende at få på plads. Men det er også en smule bekymrende, hvis man begynder at slække på de lovpligtige tilsyn f.eks på plejehjemmene. Når kvaliteten ser ud til at være i orden hér, er det jo netop, fordi der bliver ført tilsyn. Man må sikre, at rammerne er tilstede til både at kunne føre lovpligtige tilsyn og være opsøgende i forhold til områder, hvor der er problemer,« siger Danske Patienters direktør Morten Freil.