Lægeforening: Uklædelig ofring af Else Smith

Fyringen af Sundhedsstyrelsens direktør giver ingen mening på nuværende tidspunkt, mener Lægeforeningen. Hun er blevet ofret af politikerne, lyder kritikken.

ARKIV fra 2006. Chef for Sundhedsstyrelsen Else Smith er fritstillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stribe skandalesager koster nu Sundhedsstyrelses øverste chef jobbet. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har valgt at fritstille Else Smith, der torsdag blev bedt om at fratræde den stilling, som hun har haft siden 2011.

Det er den tredje topchef, der forlader Sundhedsstyrelsen inden for kort tid. Tidligere er også direktør Vagn Nielsen og tilsynschef Anne Mette Dons røget ud.

Rækken af chef-exits kommer, efter at der gennem flere år er sket alvorlige svigt i tilsynet i flere sager, som har haft alvorlige konsekvenser for en del patienter. Vurderingen i sundhedsministeriet er således, at Sundhedsstyrelsens tilsyn »beklageligvis ikke har haft den kvalitet, man kan forvente«.

»Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække – under skiftende direktører og ministre – set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

Han fremhæver, at det handler om at få »genskabt tilliden til Sundhedsstyrelsen«.

»Tiden er kommet til at tage mere grundlæggende fat,« siger Nick Hækkerup.

Den seneste tid har Else Smith især været under hård beskydning i forbindelse med en sag, hvor Danmarks Radio har afsløret, hvordan et par psykiatere fortsatte med at begå grove fejl i behandlingen af deres patienter, selv om der ved adskillige lejligheder blev slået alarm fra læge-kolleger og institutioner.

Berlingske har også afsløret, hvordan Sundhedsstyrelsen reagerede meget langsomt og også overhørte advarsler om præparatet Misoprostol, der bruges til at sætte fødsler i gang.

Efterfølgende har styrelsen taget skridt til at forbedre tilsynet. Men selv om det ikke er Else Smith selv, der har været inde over sagerne, er hun som frontfigur blevet et symbol på dem. Dertil kommer, at sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti og SF har krævet Else Smits afgang, ligesom der er blevet presset på for at få gennemført en uvildig undersøgelse af styrelsen.

Samlet har det ført til, at man har skredet til en fritstilling af Else Smith, der ellers tidligere har høstet stor ros for håndtering af den verdensomspændende influenza A, svineinfluenza. Hér lykkedes det hende således at finde en fornuftig balance, hvor der nok blev signaleret, at det var en alvorlig sag, men at det heller ikke ligefrem var nødvendigt at vaccinere noget nær hele befolkningen, som man valgte i nogle andre lande.

Hård kritik af politikere

Fyringen af Else Smith udløser også en hård kritik af de politikere, som vurderes at stå bag. Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen kalder finder det dybt beklageligt, at sundhedsminister Nick Hækkerup har valgt at ofre topchefen i, hvad der beskrives som et »perspektivløst politisk spil«.

»Der er behov for at styrke tilsynet. Ingen tvivl om det. Men desværre har nogle politikere ladet sig gribe af spillet og har valgt at se bort fra, at Sundhedsstyrelsen faktisk er i gang med at realisere en plan fra efteråret, som skal sikre et mere effektivt og aktivt tilsyn og fokusere på alvorlige sager. Konsekvensen er, at Sundhedsstyrelsen nu står uden ledelse. Det er en katastrofe og giver ikke rigtig mening uden for Christiansborgs tykke mure,« siger Mads Koch Hansen.

Han understreger, at politikerne har et ansvar for de arbejdsbetingelser, Sundhedsstyrelsen har., og at det også er dem, der bl.a. har bestemt, at styrelsen har skullet gennem to barske sparerunder. Det har har gjort det vanskeligt at gennemføre et effektivt tilsyn.

»Derfor er det mildt sagt uklædeligt, når de samme politikere er klar til at afskedige Sundhedsstyrelsens direktør, som under svære betingelser faktisk forsøger at gennemføre efterårets plan for, hvordan sundhedsvæsenet kan få et bedre tilsyn,« siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Det er langt fra første gang, at en chef for Sundhedsstyrelsen ryger ud efter at være raget uklar med det politiske system. Det skete også for en af hendes forgængere Jens Kristian Gøtrik, der gik efter et opgør med daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det får nu Lægeforeningen til at advare om, at det kan blive vanskeligt at tiltrække kvalificerede kandidater til stillingen.

»Dermed forstærkes den krise, som styrelsen er kastet ud i,« siger Mads Koch Hansen.