Læge tiltales for forsømmelighed ved ung mands død af meningitis

Sagen om den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, der døde af meningitis i 2016, ender nu i retten. En læge fra Herlev Hospital er tiltalt for grov uagtsomhed og forsømmelighed.

16-årige Mathias Baadsgaard-Lund døde af meningitis i januar 2016 efter et forløb, som har udløst hård kritik af sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet. Dødsfaldet var et af tre meningitisdødsfald blandt helt unge drenge inden for kort tid og ender nu i retten, hvor en læge fra Herlev Hospital er tiltalt for forsømmelighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En læge fra Herlev Hospital er blevet tiltalt for grov uagtsomhed og forsømmelighed i forbindelse med en ung mands død af meningitis i januar 2016, oplyser DR.

16-årige Mathias Baadsgaard-Lund døde efter et forløb, der udløste massiv kritik af sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet, og hvor det trak alt for længe ud, før han kom i den rette behandling.

Tiltalen kommer, efter at også Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn for nylig rettede kritik af tre læger, som alle behandlede den 16-årige om natten 4. januar.

Der gik således flere timer, før lægerne begyndte at overveje, om der var tale om meningitis. På det tidspunkt var drengen begyndt at få det markant værre, fremgik det af afgørelsen.

Lægernes håndtering kritiseres derfor af disciplinærnævnet, som mener, at de langt tidligere skulle have påbegyndt antibiotikabehandling.

Ifølge nævnet havde drengen nemlig klare symptomer på den sjældne meningitissygdom, og i sin afgørelse skrev disciplinærnævnet, at de tre læger »ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen«.

Dødsfaldet var et af flere i løbet af relativt kort tid i hovedstadsområdet, hvilket fik Region Hovedstaden til at sætte gang i en række handleplaner for at løfte kvaliteten af sundhedsvæsenets indsats i meningitistilfælde.

Men som Berlingske netop har beskrevet, trækker det stadig ud med at få sat meningitispatienter i den rette behandling.

I gennemsnit går der ni-ti timer, fra patienterne ankommer til et hospital i Region Hovedstaden, til de får den første dosis antibiotika, fremgår det af en rapport fra en ekspertgruppe i Region Hovedstaden, hvilket vækker undren og bekymring hos såvel fagfolk som patientorganisationer og politikere.

En gennemgang af journalerne viser, at meningitis især i begyndelsen kan give mange forskellige symptomer, som kan skabe mistanke om mange andre sygdomme end meningitis.

Det fremgår, at patienterne indlægges med mistanke om mange forskellige tilstande – alt fra en blodprop i benene til slagtilfælde, lungebetændelse og betændelse i bugspytkirtlen, hvilket »forsinker hurtig diagnostik«, hedder det.

Og den slags forløb ses ikke kun i forhold til patienter med meningitis, fremhæver rapporten.

Problemerne hér udstiller således »uhensigtsmæssigheder, som desværre nok vil kunne findes i mange behandlingsforløb«, vurderes det.

Også på andre områder kan sundhedsvæsenet være for længe om at få taget de nødvendige prøver, fejlfortolke symptomer og sende patienten hjem, før svaret foreligger, ligesom man ikke lytter til de pårørende, lyder beskrivelsen.