Læge: Psykisk syge kriminelle er et samfundsproblem

Det er et kæmpe stort samfundsmæssigt problem, at antallet af retspsykiatriske patienter er steget markant, mener formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af retspsykiatriske patienter er tredoblet på 14 år. Det er et alvorligt problem, der kræver politikernes interesse og ressourcemæssige prioritering, mener overlæge og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen.

I 2001 var der 1.300 retspsykiatriske patienter på landets sygehuse, mens antallet i dag ligger på omkring 3.600, skriver dr.dk.

»Det er et af psykiatriens alvorlige problemer, men det er også et kæmpe stort samfundsmæssigt problem. Vi har folk, der er syge, og som følge af deres sygdom bliver de kriminelle,« siger Torsten Bjørn Jacobsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han pointerer, at retspsykiatriske patienter er folk, som ofte har begået alvorlige forbrydelser. Der er eksempelvis tale om drab, drabsforsøg, brandstiftelse og alvorlig vold.

»Der har været en generel samfundsmæssig udvikling, der betyder, at det er vanskeligt at være psykiatrisk patient i Danmark. Der er kommet færre sengepladser. Vi har brug for, at behandlingen sker i nogle bedre rammer, end den gør i dag,« siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Han peger på, at politikerne allerede har erkendt, at det psykiatriske område halter bagefter. I maj 2014 kom den daværende regering med sit udspil »Ligeværd - nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser«, som pegede på, at mennesker med psykiske lidelser ikke altid mødes med samme ligeværdighed som mennesker med fysiske sygdomme.

»Den tidligere regering havde en psykiatrihandlingsplan, som pegede på ligeværd. Det synes jeg, er vovet af politikerne, at de på den måde siger, der faktisk ikke har været ligeværd for en gruppe af patienter. Det er det ligeværd, vi skal have rettet op på, og der kommer vi nok ikke uden om, at der skal tilføres nogle flere ressourcer til det psykiatriske område,« siger Torsten Bjørn Jacobsen.