Læge oplever flere gange dagligt, at patienter forlanger at få udskrevet antibiotika

Praktiserende læge Pernille Thorsen oplever flere gange dagligt, at patienter forlanger at få udskrevet medicin, særligt antibiotika.

Pernille Thorsen er praktiserende læge i Holte. Hun oplever i stigende grad, at patienter er krævende overfor behandlingsformer som eks. penicillin eller henvisninger til andre behandlingssteder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeplejersken i Holte Lægehus stikker hovedet ind ad døren til Pernille Thorsen, der er praktiserende læge, og spørger på vegne af en klient: om hun kan udskrive noget antibiotika, da klienten skal på ferie – bare for en sikkerheds skyld?

Klienten får nej. Man må slet ikke udskrive antibiotika til patienter uden først at konsultere dem. Alligevel oplever Pernille Thorsen flere gange dagligt, at patienter forlanger at få udskrevet medicin, særligt antibiotika.

»Vi oplever i stigende grad, at patienterne stiller krav til konsultationerne frem for dialog og vejledning,« siger hun.

Anerkendte studier viser, at man skal antibiotika-behandle 20 børn med mellemørebetændelse før, der er én af dem, der bliver rask, mens man kun skal give medicinen til 14 børn, før der er en af dem, der vil opleve bivirkninger.

Men den viden kan være svær at overskue, hvis man som forældre sidder med et sygt barn på skødet og kan se frem til, at også næste dags arbejdsaftaler skal rykkes, siger Pernille Thorsen og tilkendegiver, at det ikke tager mange sekunder at udskrive en recept, men at det er vigtigt, at bruger den tid, det tager at forklare patienterne, hvorfor det måske kan være en god idé at vente og se tiden an i stedet.

Hun forstår godt, at forældrene kan føle sig presset i forhold til at få hverdagen til at hænge sammen og mener, at det ofte er nervøsitet eller angst, der får forældrene til at forlange en recept. På samme måde mener hun heller ikke, at ansvaret for, at der bliver udskrevet over dobbelt så meget antibiotika til de danske 0-1-årige som de svenske, kan placeres hos lægerne alene.

»Det er et samfundsansvar. Selvfølgelig har vi som læger et stort ansvar, det er jo i sidste ende os, der udskriver medicinen, men det er i lige så høj grad et spørgsmål om oplysning, og der må myndigheder og medier og tage en del af ansvaret. Der er enormt meget angst overfor at blive alvorlig syg i samfundet i dag,« siger hun.

Et forskningsprojekt fra Herlev og Gentofte Hospital viser, at der er en sammenhæng mellem forældrenes uddannelsesniveau, og hvor meget antibiotika børnene får. Jo længere uddannelse, jo mindre antibiotika. Til gengæld oplever Pernille Thorsen, at de forældre, der er travle på arbejdsmarkedet ofte også kan være de mest krævende.

»De har ikke tid til at komme til lægen og tror, det kan klares over mail, og det kan det altså ikke – ligesom antibiotika heller ikke er et vidundermiddel, der kan gøre ens barn rask over natten,« siger hun.