Læge i skarp kritik af 1813: Reagerede ikke på alvorligt syg drengs tegn på meningitis

En praktiserende læge kritiserer akuttelefonen 1813 for at overse symptomer på meningitis hos en knap toårig dreng. Lægen sendte selv drengen akut på hospitalet. 1813 afviser kritikken.

Arkivfoto: En praktiserende læge kritiserer akuttelefonen 1813 for at overse symptomer på meningitis hos en knap toårig dreng. Lægen sendte selv drengen akut på hospitalet. 1813 afviser kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fagligt uforsvarligt.«

Sådan lyder en ny hårdtslående kritik af 1813, fordi personalet på akuttelefonen ikke straks sendte en ambulance hjem til en mor og hendes knap toårige dreng.

Moren havde i telefonen beskrevet, hvordan hendes søn havde høj feber og rødligt udslæt på kroppen, såkaldte petekkier. En kombination, der kan være tegn på den smitsomme sygdom meningitis, som kan være dødelig, hvis den ikke behandles hurtigt.

Kritikken kommer fra praktiserende læge Christian Heilmann i Lynge i Nordsjælland. Dagen efter morens opkald til 1813, havde han sønnen til konsultation i sin klinik og valgte at sende drengen akut på hospitalet på grund af mistanke om meningitis. Det skriver Dagens Medicin.

Kom straks i behandling

Den praktiserende læge har efterfølgende været i kontakt med drengens mor, der har fortalt, at drengen på hospitalet straks blev sat i antibiotikabehandling, da lægerne der delte den praktiserende læges bekymring for meningitis.

»Han var indlagt til intravenøs antibiotikabehandling i en uges tid og var megasyg. Det er fagligt uforsvarligt, det der sker derinde [på akuttelefonen 1813, red.], desværre. Både på grund af overbehandling, men langt hyppigst, fordi der ikke bliver handlet korrekt på de ting, der bliver sagt,« siger Christian Heilmann til Dagens Medicin.

Mediet har været i kontakt med Hovedstadens Akutberedskab, som i et skriftligt svar forklarer, at den pågældende medarbejder, som talte i telefon med drengens mor, var i dialog med en læge om sagen. Lægen så de fotos af udslættet, som moren sendte til 1813, og vurderede på den baggrund, at udslættet så »fredeligt ud«.

Øget fokus på meningitis efter dødsfald

Men ifølge Christian Heilmann kan man slet ikke vurdere det ud fra et billede. For hvor almindeligt udslæt typisk forsvinder midlertidigt, når man trykker på det, er det ikke tilfældet ved petekkier, fortæller han, der derfor mener, at akuttelefonen med det samme skulle have sendt drengen på hospitalet til videre undersøgelse.

Han undrer sig især over sagen i lyset af, at der de seneste måneder har været skærpet fokus på symptomer på meningitis.

Nytårsdag døde 17-årige Hans Petersen fra Birkerød af netop meningitis. Også i den forbindelse blev akuttelefonen 1813 kritiseret for ikke at tage de symptomer, Hans Petersens familie beskrev, alvorligt.

Hans Petersen havde mørke pletter på huden og stærke smerter i kroppen – begge dele symptomer, som ifølge flere eksperter bør få alarmklokkerne til at ringe hos lægefagligt personale.

Også tidligere har der været sager, hvor lægefagligt peronale har begået fejl i deres vurdering af meningitis-symptomer. Det skete blandt andet i 2011 i en sag, som DR har beskrevet, hvor 15-årige Mikkel Andresen døde af den smitsomme sygdom.

Forinden havde hans mor kontaktet lægevagten og fortalt, at han hyperventilerede, havde kolde fødder og mørke pletter på hele kroppen. Alligevel blev der ikke sendt en ambulance.

Det store fokus på den farlige meningitis har fået flere forældre til selv at betale for en vaccine mod sygdommen til deres børn. Det viste en opgørelse, som Berlingske beskrev i sidste måned.