Læge fra Dansk Flygtningehjælp dræbt i Irak

Mandag blev en irakisk læge, der var ansat i Dansk Flygtningehjælp, fundet tortureret og dræbt i Basra. Drabet kan få konsekvenser, hvis motivet var politisk.

En irakisk læge, der arbejdede for Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, blev mandag fundet dræbt uden for hospitalet i Basra. Tortureret og skudt i hovedet.

Der gik to døgn, før han blev identificeret som Yousif Karum. Han nåede at arbejde for Dansk Flygtningehjælp i tre år og var vellidt blandt kollegerne.

Motivet er stadig ukendt. Men Arne Vågen, international chef i Dansk Flygtningehjælp, tror dog ikke, at der er tale om hævn, for de lokale værdsætter flygtningehjælpens arbejde. Ifølge ham har lokalansatte heller ikke tidligere oplevet trusler. Arne Vågen hælder mere til, at lægen er blevet dræbt efter et røveri. Men det skal de kommende dages undersøgelser klarlægge.

Bunder mordet i, at lægen arbejdede for de internationale styrker, kan det få konsekvenser for organisationens arbejde i Irak.

- I yderste konsekvens frygter jeg, at vi må trække os ud. Hvis der er tale om en massiv trussel mod os som udenlandsk organisation, så kan vi ikke arbejde i Irak, siger Arne Vågen, der er dybt rystet over drabet på sin kollega.

/ritzau/