Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For langt de fleste er det en temmelig harmløs infektion, som måske kan give øm hals, feber, hævede mandler eller hovedpine.
Men for nogle patienter kan den blive så farlig, at de skal have fjernet hud, bindevæv, muskler og ben i forsøget på at stoppe infektionen.
Derfor har en eksplosiv stigning i antallet af streptokokinfektioner skabt bekymring på Odense Universitetshospital (OUH). Det skriver TV 2 Fyn.
Når antallet af streptokokinfektioner er højere, rammes flere af kødædende bakterier. Og på OUH har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling registreret fem gange så mange infektioner som det normale niveau for årstiden.
På trods af at afdelingen ikke får flere prøver til analyse end vanligt, er den gået fra 20 prøver med Gruppe A-streptokokker om ugen til cirka 100.
Derfor minder afdelingslæge Thomas Vognbjerg Sydenham om, at man skal tage infektionen alvorligt.
»Hvis man er syg, skal man prøve at undgå at bringe smitten videre. Det er ligesom influenza og corona. Især håndhygiejnen derhjemme er vigtig,« siger han til TV 2 Fyn.
»Og har man børn, der har symptomerne på streptokokinfektion, så skal man ikke sende dem til for eksempel gymnastik, men holde dem hjemme.«
Ingen kan sige med sikkerhed, hvorfor stigningen er så stor netop i år. En teori er, at vores immunforsvar er blevet dårligere til at genkende streptokokker, da vi ikke har været udsat for lige så mange bakterier under coronapandemien.
En anden kan være, at det er en ny type streptokokker, der vinder frem, som måske smitter mere eller gør folk mere syge, siger Thomas Vognbjerg Sydenham til TV 2 Fyn.