Læge advarer om eksplosiv stigning i antallet af infektioner – flere rammes af kødædende bakterier

Afdelingslæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital Thomas Vognbjerg Sydenham minder om, at man skal tage infektionen alvorligt.

Der er flere forskellige teorier om, hvorfor vi netop nu ser en stor stigning i antallet af streptokokinfektioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For langt de fleste er det en temmelig harmløs infektion, som måske kan give øm hals, feber, hævede mandler eller hovedpine.

Men for nogle patienter kan den blive så farlig, at de skal have fjernet hud, bindevæv, muskler og ben i forsøget på at stoppe infektionen.

Derfor har en eksplosiv stigning i antallet af streptokokinfektioner skabt bekymring på Odense Universitetshospital (OUH). Det skriver TV 2 Fyn.

Når antallet af streptokokinfektioner er højere, rammes flere af kødædende bakterier. Og på OUH har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling registreret fem gange så mange infektioner som det normale niveau for årstiden.

På trods af at afdelingen ikke får flere prøver til analyse end vanligt, er den gået fra 20 prøver med Gruppe A-streptokokker om ugen til cirka 100.

Derfor minder afdelingslæge Thomas Vognbjerg Sydenham om, at man skal tage infektionen alvorligt.

»Hvis man er syg, skal man prøve at undgå at bringe smitten videre. Det er ligesom influenza og corona. Især håndhygiejnen derhjemme er vigtig,« siger han til TV 2 Fyn.

»Og har man børn, der har symptomerne på streptokokinfektion, så skal man ikke sende dem til for eksempel gymnastik, men holde dem hjemme.«

Ingen kan sige med sikkerhed, hvorfor stigningen er så stor netop i år. En teori er, at vores immunforsvar er blevet dårligere til at genkende streptokokker, da vi ikke har været udsat for lige så mange bakterier under coronapandemien.

En anden kan være, at det er en ny type streptokokker, der vinder frem, som måske smitter mere eller gør folk mere syge, siger Thomas Vognbjerg Sydenham til TV 2 Fyn.