Lægdommer indberettet for Mansour-kommentar

Lægdommer Thomas Jaskov er blevet indberettet til retspræsidenten for Østre Landsret for at blande sig i sagen om Sam Mansour med en »usædvanlig« kommentar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lægdommer er kommet i modvind efter at have kommenteret en Facebook-opdatering fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), om Sam Mansour, der er dømt for at opfordre til terror. Det skriver dr.dk.

Lægdommeren hedder Thomas Jaskov. Han er tilknyttet Retten på Frederiksberg, er anden suppleant for Venstre til Københavns Borgerrepræsentation, og hans kommentar har nu ført til, at Torben Goldin, der er retspræsident ved Retten i Frederiksberg har indberettet ham til retspræsidenten for Østre Landsret, Bent Carlsen.

»Det er meget usædvanligt, at en lægdommer kommenterer en verserende sag på en måde, som kan opfattes politisk,« siger Bent Carlsen til dr.dk.

Sam Mansour, også kendt som »boghandleren fra Brønshøj«, blev 4. december idømt fire års fængsel for at have opfordret til terror. Han blev dog hverken udvist eller frataget sit danske statsborgerskab, hvilket fik stor opmærksomhed fra seks fremtrædende Christiansborg-politikere, der efterfølgende er blevet politianmeldt sammen med lægdommeren af Mansours forsvarsadvokat, Thorkild Høyer.

Blandt de seks politikere er Inger Støjberg, som opdaterede sin Facebook-status med, at hun håber, at Mansour »får frataget sit danske statsborgerskab og bliver udvist«.

Det affødte følgende kommentar fra Thomas Jaskov, der ikke er lægdommer i Mansour-sagen:

»Helt enig Inger Støjberg!! Jeg er domsmand ved Retten på Frederiksberg… desværre var jeg ikke indkaldt i dag… ellers så ved jeg godt, hvad jeg havde dømt.«

Thomas Jaskov skriver på sin Facebook-profil, at kommentaren var ment i en »glad og spøgefuld tone, det tætteste man kommer en vittighed«. Han skriver desuden også, at politikerne ikke påvirker hans domme i retten.

»Om end jeg har stor respekt for Inger Støjberg og mit parti (Venstre), så er det hverken Inger Støjberg eller nogen af de mange andre Venstre-politikere, som bestemmer, hvad jeg dømmer, når jeg er indkaldt som domsmand. Det bestemmer kun jeg!,« står der i statusopdateringen.

Politianmeldelserne og indberetningen af lægdommeren skyldes, at Sam Mansour stadig har mulighed for at anke sin dom. Derfor har politikerne ifølge Thorkild Høyer forsøgt at påvirke dommen inden den endelige afgørelse af sagen.