Ladestandere skaber strid: »Hvis otte kører på cykel, fem kører i benzinbil, og én kører i elbil, er det svært«

Dagens overblik: Berlingske giver dig et overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Opladning af elbiler skaber splid i lokale beboerdemokratier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Efter at russiske medier sent onsdag aften kunne rapportere, at oprørere i Ukraine bad Ruslands præsident om hjælp til at »afværge aggressioner« fra den ukrainske hær, har natten budt på det, der er blevet talt om så længe.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, meldte ud i nat, at Rusland har sat en militær operation i gang i Donbas i det østlige Ukraine, og flere steder meldes der blandt andet om eksplosioner, herunder i Ukraines hovedstad, Kiev.

»Jeg har truffet beslutningen om en militær operation«, sagde han i talen ifølge nyhedsbureauet AFP kort før klokken 4.00 dansk tid.

Dermed trodser den russiske præsident vestlige landes indgående opfordring om ikke at starte en krig, skriver AFP.

Putin siger samtidig, at Rusland ikke har planer om at besætte ukrainsk territorium, og at »Rusland vil reagere med det samme, hvis udenlandske magter blander sig«.

Hvis vi for en stund vender os mod de indenlandske nyheder, handler det i dag om blandede grundskoler, elbiler og Dansk Folkeparti.

Men først et blik på dagens coronatal:

Advokatens børn møder sjældnere rengøringsassistentens børn i klasseværelset

De seneste ti år er der blevet længere mellem såkaldt blandede grundskoler, hvor der er en nogenlunde ligelig fordeling af elever fra alle indkomstlag i samfundet. Det skriver Politiken på baggrund af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Det er en uheldig udvikling, mener Sune Caspersen, der er senioranalytiker i AE.

»Den blandede skole er rigtig vigtig, fordi den betyder, at børn vokser op og møder børn fra andre samfundslag med andre sociale vilkår end deres egne. Det gør, at man kan forstå de udfordringer og problemer, som andre kan have,« siger han og tilføjer, at Danmark har været kendetegnet ved at være et meget blandet samfund med små forskelle.

Andelen af blandede skoler er faldet fra 42 procent til 27 procent de seneste ti år.

Læs hele artiklen i Politiken.

Ladestandere til elbiler skaber strid i bolig- og ejerforeninger

Mange el- og hybridbilejere, der bor i boligforeninger, rækkehuse eller private etageejendomme har svært ved at få lov til at sætte en lader op, og det skaber kaos og stridigheder flere steder, skriver Jyllands-Posten.

FDM oplyser, at de jævnligt får henvendelser fra frustrerede ejere af elbiler og pluginhybrider, der har problemer med at få dem ladet op.

Men det kan være svært at blive enige om at investere i ladestandere i de lokale beboerdemokratier.

Danmarks Almene Boliger (BL), som er interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer og deres omkring en million beboere, er godt klar over, at ladestanderne vil sætte beboerdemokratiet på prøve de kommende år.

»Der er beboerdemokrati i den almene sektor, og hvis otte kører på cykel, fem kører i benzinbil, og én kører i elbil, er det svært at få flertal for, at der skal bruges penge på en ladestander til en elbil,« siger Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent i BL til Jyllands-Posten.

Dansk e-Mobilitet, der er interesseorganisation for virksomheder med kommerciel interesse i elbiler, mener, at der skal en lovændring til.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten.

Følg Pilestræde på mobil

Minister vil fjerne kirkers vetoret mod vindmøller

Kirkernes stifter bør ikke længere have en særret til at bremse opførelsen af vindmøller, siger bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) til Information.

Mens borgere og virksomheder har en normal høringsret, kan kirkens stift ifølge planloven nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis en kongelig bygningsinspektør har skønnet, at det kan forstyrre udsigten til eller fra kirken og dermed ødelægge kirkernes kulturarv.

»Jeg mener, at man skal centralisere indsigelsesretten, så det på lige fod med Vejdirektoratet, Forsvaret eller andre myndigheder skal gå gennem ministeriet og ikke stiftsøvrigheden (et stifts øverste myndighed, red.),« svarede ministeren, da han blev bedt om at forholde sig til sagen i Folketinget onsdag.

Læs hele historien i Information.

Dan Jørgensen ville ikke hjælpe »folk med millionindtægter« – men varmecheck når næsten ingen børnefamilier

Regeringen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ville hjælpe »almindelige familier« og ikke »folk med millionindtægter« med varmeregningen.

Men et centralt punkt i aftalen om en varmecheck til husstande, der er ramt af høje priser på særligt gas, gør, at størstedelen af de danske børnefamilier kan se langt efter hjælp. Fordi de tjener for meget.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og Kommunernes og Regionernes løndatakontor.

Et forældrepar bestående af en pædagogmedhjælper og en ufaglært sosu-assistent har således en for stor indkomst til at være det, som ministeren definerer som en »almindelig familie«, der har brug for hjælp.

»Det er jo ikke millionærer, der fylder mest i Danmark. Det er ganske almindelige lønmodtagere. Og mange af dem får ikke hjælp med den her aftale. Derfor er det misvisende, når Dan Jørgensen siger, man ikke rammer dem med millionindtægt. De fleste almindelige familier får heller ikke hjælp,« siger Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer.

Læs hele historien hos Berlingske.

Informationskrig om danske coronatal fortsætter

Statens Serum Institut er den seneste tid gået i offensiven for at modgå »misinformation og misforståelser« om de danske covid-19-tal, som instituttet skriver på sin hjemmeside.

SSI har således dedikeret en engelsksproget side til at faktatjekke fejlagtige påstande, og instituttet er på Twitter tilmed gået direkte i rette med særligt flere amerikanske akademikeres tolkning af de danske nøgletal for epidemien.

Men indsatsen får ikke debatten om Danmarks coronahåndtering til at forstumme på de sociale medier. Og nu er SSIs egne tal for dødeligheden herhjemme blevet genstand for diskussion og fortolkning.

Læs hele artiklen i Berlingske.

Messerschmidts svar på beskyldninger øger konflikten med frafaldne DFere: »Det er løgn. Det er direkte løgn«

Et uforsonligt opgør mellem formand Morten Messerschmidt og partistifter Pia Kjærsgaard på den ene side og en række frafaldne medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe på den anden side synes kun at tage til i styrke og forbitrelse i kølvandet på udmeldelserne.

Det er Morten Messerschmidts svar på en række voldsomme angreb på hans ledelsesstil samt Pia Kjærsgaards ageren, der giver anledning til nye anklager mod partitoppen.

Især uenighed om oplevelsen af et konkret møde får det nu forhenværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Liselott Blixt til at rette nye anklager mod Messerschmidt.

Liselott Blixt har fortalt om en oplevelse, hvor hun Pia Kjærsgaard bad hende om at trække sig som medlem af partiets gruppebestyrelse – den daglige ledelse på Christiansborg.

Messerschmidt kalder det »fuldstændigt nonsens«, at det skulle være sket.

Men den udtalelse fra Morten Messerschmidt er en løgn, lyder det nu fra Liselott Blixt:

»Det er løgn. Det er direkte løgn,« siger hun.

Læs hele artiklen hos Berlingske.

Det sker i dag

  • EU-ledere holder ekstraordinært topmøde om Rusland/Ukraine. EU-præsident Charles Michel har indkaldt EUs stats- og regeringschefer til ekstraordinært EU-topmøde om den seneste udvikling i situationen mellem Rusland og Ukraine.
  • Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) overrækker årets EliteForsk-priser. Priserne på 1,2 millioner kroner uddeles årligt til fem af Danmarks dygtigste forskere for at skabe opmærksomhed om forskning og hylde de største forskningsresultater.
  • Copenhagen Gin Festival i København begynder. Her kan besøgende prøve op mod 300 forskellige gin og tonic brands og møde andre gin-entusiaster indtil den 26. februar.
  • Regeringen holder velfærdsmøde i Odense. Statsministeren, finansministeren, social- og ældreministeren og børne- og undervisningsministeren deltager sammen med en række borgmestre fra hele landet.
  • ​De nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2022 offentliggøres.