»Lad os vise de onde kræfter, at vi står sammen«

Omkring 1.000 mennesker dannede lørdag en fredsring om den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Ringen nåede hele vejen rundt om synagogen, hvor 37-årige Dan Uzan blev dræbt i terrorangrebet i februar.

Fredsring med omkring den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hånd i hånd dannede adskillelige mennesker lørdag en ring i fredens tegn om den jødiske synagoge i København.

Fredsringen, som ellers i første omgang af sikkerhedsmæssige årsager blev afvist af Københavns Politi, blev til en realitet. Og det præcis en måned efter, og på det sted, hvor 37-årige Dan Uzan mistede livet natten mellem 14. og 15. februar, da han stod vagt foran synagogen i Krystalgade og blev skudt i terrorangrebet.

Ifølge DR.dk mødte cirka 1.000 mennesker op, stemningen var god, og der blev klappet, da ringen blev dannet klokken 14.00.

Blandt de fremmødte var blandt andet flere forskellige trossamfunds ledere og en række politikere, skriver bt.dk. I ringen stod også Dan Uzans far.

Inden arrangementet udtrykte Niddal El-Jabri, der er en af initiativtagerne bag, på flere sociale medier og i pressen, at jødehad ikke tolereres, og at ingen skal leve i frygt. Alle fremmødte fik således også udleveret hvide roser og badges, hvor der stor »Nej til had og frygt«, skriver DR.dk.

»Vi har et ønske om fred og sameksistens på tværs af religion, etnicitet og kultur. Vi har et ønske om at bakke op om den jødiske menighed, deres ret til at elske og være stolte af deres religion og ikke mindst et liv uden frygt,« lød det fra initiativtagerne i eventbeskrivelsen på Facebook inden arrangementet.

Initiativtagerne, der tæller en række personer med muslimsk baggrund, udtrykte yderligere:

»Det må ikke være sådan, at nogle i Danmark anno 2015 udsættes for så modbydelige hadshandlinger på baggrund af religiøs overbevisning. Lad os vise de onde kræfter, at vi står sammen, side om side. Ikke kun som muslimer, kristne, jøder, ikke-troende - men som danskere og mennesker.«

Af respekt for den jødiske sabbat, havde arrangørerne - allerede inden ringen blev dannet - varslet, at der ikke ville blive holdt tale under, og at fredsmanifestationen ville slutte klokken 15.00.