Lån et menneske

Et integrationsprojekt, hvor man kan låne mennesker, som var de bøger på et bibliotek, er på turné til en række danske byer. I går kunne fynboerne få afprøvet deres fordomme.

Ægteparret Gerda og Gerner Glasdam og Ellen Johansen fra Odense har lånt »bøgerne« Amir Ali og Satnam Singh.<br>Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Du behøver ikke at kunne læse for at forstå bøgerne i Kultour. Du skal bare slåørene ud og indstille dig på at høre en livshistorie, som ikke ligner de fleste andres.

Kultour er et mobilt menneskebibliotek, hvor bøgerne er unge, levende mennesker, som enhver kan komme ind fra gaden og låne.

19 almindelige danskere af anden etnisk herkomst er klar til at fortælle deres 19 ualmindelige historier. Historierne har rod i bl.a. Iran, Irak, Tyrkiet, Palæstina, Somalia, Grækenland og Libanon og genrerne spænder lige så vidt.

Projektet udspringer af et initiativ under KFUM-spejderne i Danmark og udføres bl.a. i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd.

»Debatten om indvandrere og flygtninge i Danmark er blevet stemt falsk. Vi snakker om hinanden i stedet for med hinanden. Før Kultour havde vi stort set aldrig mødt en nydansker, og det har vi på fornemmelsen gælder mange danskere. Formålet med menneskebiblioteket er at skabe dialog og forståelse mellem danskere og de forskellige folkeslag, vi har i Danmark,« siger 23-årige Michael Seeberg, der står bag projektet sammen med sin tvillingebror.

»Vi tror på, at både nydanskere og »gammeldanskere« får noget godt ud af at afprøve deres fordomme og komme i dialog. Ti minutters bogudlån kan gøre en stor forskel,« supplerer Henrik Seeberg.

Kultour kommer rundt i Danmark med bus og har været undervejs siden tirsdag. Foreløbig har bussen besøgt København, Ålborg og Esbjerg. I går var turen kommet til Fyn, hvor Odense Blomsterfestival dannede en farvestrålende og liflig ramme om integrationsprojektet.

Der var travlt omkring udlånsskranken, hvor bibliotekar, Bente Weisbjerg fra Vollsmose Bibliotek, udstedte lånekort og informerede om bogsamlingen. Ved middagstid havde hun registreret 50 nye lånere og flere dannede kø.

Mange vil låne
I bogbussens fortelt sidder Gerda og Gerner Glasdam og Gerdas søster, Ellen Johansen. De har studeret bogkataloget og er blevet enige om at låne to bøger: Satnam Singh, som er født og opvokset i Danmark, og Amir Ali fra Bagdad.

»Det er sjovt og spændende at høre om andre kulturer end vores egen. Jo mere vi ved om hinanden, jo tættere forhold får vi. Det kom bag på os, hvor godt dansk drengene talte,« siger ægteparret Glasdam og rækker hænderne frem til afsked med de levende bøger. Kultours »bøger« må maksimalt udlånes i en halv time af gangen ifølge lånereglerne. Med hensyn til form og indhold er der til gengæld frit slag. De mange menneskemøder skylles ned med arabisk kaffe, og hummus og fladbrød stiller sulten hos bøger, lånere, forbipasserende og arrangørgruppen.

Lånetiden er ved at udløbe, og bøgerne er efterhånden blevet lidt krøllede i kanten. Det er tid til at pakke sammen og igen sætte kurs mod Jylland. Koldingenserne skal også have mulighed for at låne et menneske og blive klogere.

I dag besøger Kultour-bussen Århus og Randers, og i morgen sluttes cirklen på Rådhuspladsen i København, hvor forfatter Rushi Rashid og stand-up-komiker Audrey Castañeda også står på hylden over levende bøger.