Lån 3.000 kroner på et kvarter

En aggressiv markedsføring har givet SMS-lånene et massivt indtog på det svenske lånemarked, og nu står Danmark for tur. Gældsrådgiver sammenligner lånene med at stille slik ud i børnehøjde.

Hvis det går i Danmark, som det er gået blandt vort svenske broderfolk, vil vi snart synge med på jinglen om SMS-lån og kaste os ud i at låne penge over mobilen.

Siden marts i år er en stribe reklamespots med »Sveriges sjoveste mand«, Robert Gustafsson, flydt ud af de svenske radioer, og både hjemme og i skolerne synger svenskerne nu med på jinglen om SMS-lånet, der redder deres yndlingskomiker ud af vanskelige situationer. Eksempelvis er SMS-lånet løsningen for dig, hvis du netop er hamret ind i en motorcykel og til din skræk opdager, at kværnen tilhører en stor kronraget kleppert med rygmærke bag på lædervesten.

Firmaet Short Money Services Scandinavia AB, der står bag succesen, har besluttet at gå ind på det danske marked og forbereder netop i disse dage indtoget.

Dermed kommer firmaet i konkurrence med det danske firma Go2SMS, der på sin hjemmeside af samme navn tilbyder et tilsvarende koncept med SMS-lån, men som endnu ikke har gjort de store armbevægelser for at sælge idéen til danskerne. Faktisk er firmaet så diskret, at det ikke kan kontaktes pr. telefon, ligesom forespørgsler pr. mail forbliver ubesvarede.

Omkostninger på 792 pct.
Til gengæld er det let at låne - et par klik på tasterne, og et kvarter senere står der 1.000, 2.000 eller 3.000 kroner på din bankkonto. Uden at du skal redegøre for din økonomi eller fortælle, hvad pengene skal bruges til. En helt igennem fantastisk mulighed, hvis det da ikke lige var fordi, du skal betale pengene tilbage næsten lige så hurtigt, som de kom, nemlig inden 30 dage. Uden renter ganske vist, men plus et gebyr, der svarer til mellem 20 og 30 procent af lånebeløbet, nemlig 300 kroner for et lån på 1.000 kroner, 450 for 2.000 kroner og 600 kroner for 3.000 kroner.

Omkostninger, som ifølge den svenske forbrugerstyrelse svarer til årlige låneomkostninger på 792 procent.

»Det svarer til at stille slik ud i børnehøjde«, siger Christian Kjær, der er gældsrådgiver og medejer af firmaet Gaeld.com og til daglig sidder over for mennesker med en smadret økonomi og gæld til op over begge ører.

Fælles for de mennesker er, siger han, at deres gæld har gjort dem så sårbare, at der ikke skal andet til end en tandbehandling eller en bilreparation for at få læsset til at vælte.

Han betvivler, at firmaerne bag SMS-lånene når at foretage nogen som helst kreditvurdering af deres kunder i løbet af det kvarter, der går, før pengene er udbetalt. Dermed aner de ikke, om de er med til at sende folk ud over den økonomiske afgrund, eller om lånerne overhovedet er fyldt 18 år, hvilket er firmaets betingelse for at udlåne pengene.

Ikke kun unge låntagere
Sådan ser direktør Magnus Johansson fra Short Money Services Scandinavia AB ikke på tingene. For det første afviser han, at det specielt er de helt unge, der lader sig lokke af SMS-lån og de humoristiske radio-spots.

»Vores låntagere er i gennemsnit 33 år gamle, og langt de fleste betaler lånene af til tiden,« siger Magnus Johansson.

»Vi dækker et behov, som helt åbenlyst findes, for små, hurtige lån. Hvis din bedstemor bliver syg, og du skal købe billet til toget for at besøge hende, men først får løn på kontoen om to dage, kan det være den bedste løsning. Går du ind i din almindelige bank for så lille et lån, vil de grine af dig og foreslå dig et lån på 150.000 i stedet. Og så tager det flere uger at få pengene,« siger Magnus Johansson.

Han erkender, at forretningsidéen er stødt på en del modstand i Sverige, men siger, at hans firma i øjeblikket fører »en åben dialog med Konsumentverket (den svenske forbrugerstyrelse, red.)« og forventer, at parterne snart bliver enige.