LA-politiker: Kvindernes egen skyld, at ligestillingen i Danmark halter bagud

Det er forkert at tro, at Danmark er et foregangsland, hvad angår kønslig ligestilling, siger Kvinfos direktør Nina Groes, efter at vi er røget ned på FNs rangliste.

Kvinder bør i højere grad satse på stillinger i den private fremfor den offentlige sektor, såfremt Danmark skal opnå en bedre ligestilling, siger Liberal Alliances ligestillingsordfører Merete Riisager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den årlige Gender Gap Report fra World Economic Forum, hvor de fleste af verdens lande er ranglistet i forhold til ligestilling, viser, at Danmark er røget ned i blandt de gennemsnitlige lande på området i Europa. Danmarks plads på nummer 19 placerer os langt efter de andre nordiske lande, som indtager de fire første pladser, og også bag ved en række af de andre vesteuropæiske lande. Enkelte afrikanske lande som Rwanda har tilmed overhalet os, hvad angår ligestilling.

- Mens Danmark i 1980erne og 1990erne gjorde store fremskridt i ligestilling, så er vi i de senere år er gået i stå. Andre lande har til gengæld rykket sig frem og derfor er vi også rykket ned i denne her ranking, siger Nina Groes, direktør for Kvinfo, det nationale videnscenter om køn, ligestilling og etnicitet.

Hun mener, at rapporten udfordrer det danskernes forestilling om at være et foregangsland på området, samt forestillingen om at ligestilling er en “forhistorisk kamp som vores bedsteforældre kæmpede, og som nu er afsluttet”.

Der er særligt tre parametre, hvor Danmark sakker bagud i forhold til de andre nordiske lande. Danmark har en lavere andel af kvinder i politik, af kvinder i ledelse, og forskellen i mænds og kvinders indkomst. Ifølge Kvinfo skyldes lønforskellen især, at mange kvinder i Danmark arbejder deltid, og på et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor kvinderne særligt arbejder i den offentlige sektor, hvor lønniveauet er lavere end i den private.

Ligestillingsordfører for Liberal Alliance, Merete Riisager, mener, at det først og fremmest er kvindernes egen skyld, at Danmark er røget bagud i ligestillingen.

- Danske kvinder er blevet for magelige. De skal ud af den offentlige sektor og lære sig at tage flere risici i den private sektor. Danmark har en kæmpestor offentlig sektor der suger den kvindelige arbejdskraft til sig, hvis vi skal have flere kvinder der tjener mere, skal vi have flere kvinder over i den private sektor, siger Merete Riisager.

Det samme gælder det forhold at for få kvinder får lederstillinger, siger hun.

- Vi skal lære, at hvis man vil have magten, så skal man tage magten. Og hvis man vil tjene penge, skal man interessere sig for penge. Man kan ikke regne med at komme til at tjene mange penge, hvis man læser litteraturvidenskab. Man kan ikke få begge dele, siger Merete Riisager, der tidligere har foreslået at man nedlægger Ligestillingsministeriet.

- Det mener jeg stadig. For det er kvindekulturen, der skal tage livtag med sig selv, siger Merete Riisager.

Kvinfos direktør Nina Groes mener, at det er »blåøjet« at lægge hele ansvaret for ligestillingsefterslæbet på kvinderne.

- Forskning viser, at mænd får fire til syv procent mere i løn i forhold til kvinder med nøjagtig de samme kompetencer. Så der er en forskel, der følger kvinderne op gennem liv, siger Nina Groes.

Er det ikke netop derfor, at kvinder bør tage sig sammen og forlange mere i løn?

“Ne,j for forskellen beror på fordomme og stereotyper, der er i såvel mænd som kvinder. En mand der forlanger mere i løn bliver opfattet som ambitiøs, mens en kvinde der gør det samme bliver opfattet som pushy. Det er ikke nok, at kvinder bare uddanner sig mere og bedre. Det har de gjort i fyrre år, og der er stadig en forskel. Derfor er ligestillingsarbejdet fortsat vigtigt, siger Nina Groes.