LA-ordfører: Ufortjente 12-taller vil blive afsløret i udlandet

Ved karakterinflation er det de studerende selv, der risikerer at blive snydt, mener Liberal Alliances uddannelses- og forskningsordfører.

»Nogle studerende får måske 12, selv om de strengt taget burde have fået 10. Det vil blive afsløret ved, at de har sværere ved at klare sig i konkurrencen, når de tager til universiteter i udlandet,« siger Liberal Alliances uddannelses- og forskningsordfører Henrik Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle studerende, der på papiret ser ud til at være blandt de dygtigste, vil måske reelt ikke klare sig godt internationalt.

Sådan lyder bekymringen fra uddannelses- og forskningsordfører Henrik Dahl (LA), efter nye tal viser, at 12-tallet er ved at blive helt almindeligt på danske universiteter.

»Det lyder, som om der er karakterinflation. Og det er de enkelte studerende, der snydes, når de kommer til kort i den internationale konkurrence,« siger Henrik Dahl.

Reaktionen kommer, efter Berlingske onsdag kunne fortælle, at 12-tallet uddeles oftere end ved hver syvende beståede eksamen, svarende til 16 procent de beståede eksamener i 2014/2015. Forventningen før introduktionen af syvtrinsskalaen i 2007 var ellers, at kun hver tiende beståede eksamen ville udløse et 12-tal.

Faldende niveau rygtes hurtigt

»Nogle studerende får måske 12, selv om de strengt taget burde have fået 10. Det vil blive afsløret ved, at de har sværere ved at klare sig i konkurrencen, når de tager til universiteter i udlandet. Og nogen vil formentlig tænke, at vi ikke bliver presset ret hårdt i Danmark,« siger uddannelses- og forskningsordføreren.

Han mener, at rygter om et universitets lave faglige niveau hurtigt kan sprede sig i forskningsmiljøet udenlands.

»Danske universiteter skal ikke rykke ned på de internationale ranglister. Men det rygtes hurtigt i forskerkredse, hvis niveauet på et universitet er faldende. Så vi skal passe på ikke at sakke bagud.«

Danmarks Evalueringsinstitut har på baggrund af tallene foreslået at sætte det faglige niveau op på universiteterne, så færre får 12.

En idé, som Henrik Dahl støtter.

»En karakterskala skal - med en teknisk udtryk - diskriminere. Den skal vise, at der er forskel på de studerende. Hvis den holder op med at diskriminere, så kan vi ikke bruge den til noget.«

Klaget over lavt niveau

Henrik Dahl er sociolog og har en ph.d.-grad fra CBS. Som censor på universitetet har han selv oplevet lavt niveau.

»Jeg har selv været involveret i en sag, hvor vi klagede over, at niveauet var for lavt. Det førte til, at universitetet lavede nogle ting om. Så jeg oplevede, at der blev lyttet. Men jeg fik mange mails fra folk fra andre universiteter, der genkendte problemet fra deres eget universitet. Det handler om specialer, der bliver kortere og kortere, og litteratur, der bliver nemmere og nemmere. Det hele bliver skabeloner, der nemt kan fyldes ud. Det har ikke noget med kritisk stillingtagen at gøre.«

Roskilde Universitet er ikke afvisende over for at øge sværhedsgraden ved bedømmelserne med henblik på færre 12-taller. Til gengæld er universitetet mere skeptisk over for at øge det faglige niveau i undervisningen.