LA og K vil have flygtninge til at pudse sko og hjælpe med kufferterne for at fremme integrationen

To af regeringspartierne vil have et lavere lønniveau til flygtninge og indvandrere for at få dem nemmere i arbejde. Der er masser af job til dem, mener Naser Khader (K). Vismand Torben Tranæs bakker op. En trepartsaftale fra sidste år ser ikke ud til at forbedre integrationen væsentligt.

Folketingspolitikere ved Slotskirken inden Folketingets åbning 6. oktober 2015 på Christiansborg. Her Naser Khader (Konservative). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap et år efter at en særlig lav indslusningsløn til flygtninge blev lagt i graven af parterne på arbejdsmarkedet, bliver den nu igen vakt til live af to af partierne i regeringen. Både Liberal Alliance og Konservative mener, at indslusningsløn er vejen frem for at få flygtninge og indvandrere i job.

Beskæftigelses- og integrationsordfører for Liberal Alliance Laura Linddahl siger:

»Lønniveauet på det danske arbejdsmarked er utroligt højt. Ved at sænke lønniveauet for den her gruppe, vil det være nemmere at få dem i arbejde. De vil blive mere attraktive for virksomhederne. Det vil helt klart være relevant at se på en indslusningsløn, som kunne gøre en forskel for de flygtninge, der kommer hertil.«

LA vil ikke tage stilling til, hvad lønnen skal ligge på. Den liberale tænketank CEPOS har i et konkret forslag peget på, at 70 kroner i timen, mod de nuværende 110 kroner, vil kunne få omkring 7000 i arbejde.

»Jeg ved ikke, om det er det rigtige beløb. Det skal være et niveau, hvor det er attraktivt for virksomheder at ansætte de her grupper,« siger Laura Lindahl.

Både hun, flere eksperter og organisationer peger på, at de nuværende ordninger, blandt andet den særlige Integrationsgrunduddannelse (IGU), som var flagskibet i sidste års trepartsaftale, er for bureaukratisk til, at virksomhederne har lyst til at bruge den i større omfang.

Den konservative integrationsordfører Naser Khader mener, at indslusningsløn er en god ide.

»Det er afgørende, at flygtninge kommer ud så hurtigt som muligt. Nogle af dem der kommer hertil har ikke kompetencer til, at man kan betale dem en mindsteløn, og der er del jobs, som kunne besættes, hvis man havde en indslusningsløn,« siger han og nævner et par eksempler:

»Når man kommer ind på et hotel i Danmark er der ikke nogen, der hjælper med kufferten. Det gør man andre steder og den lave løn, du får, kompenseres ved drikkepenge. Heller ikke i Københavns Lufthavn er der nogen, der hjælper med bagagen. Og i lufthavnen i Washington kan man få pudset sine sko,« siger han.

Da Naser Khader flyttede til Washington, gik han i IKEA for at møblere sin lejlighed. Han gik rundt med en krydsliste, afleverede den i kassen og betalte. To timer senere kom en lastbil med to mænd, som bar møblerne op, pakkede dem ud, samlede dem og tog affald med tilbage.

»Det kan ikke lade sig gøre i Danmark på grund af mindstelønnen. Man skal ikke udnytte folk med indslusningsløn, men for nogle er det en god måde at starte på. Det kan også være at hjælpe med nogle ting i haven, eller at hjælpe dem der ikke gider bruge hele søndagen på at rengøre bilen indvendig. Det koster samfundet mange milliarder, at de ikke er i job, vi bør kunne tolerere, at de går til en lavere løn,« siger Naser Khader.

De økonomiske vismænd pegede i foråret på, at det giver god mening at overveje modeller for en indslusningsløn. Vismand og forskningsdirektør i Det nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, Torben Tranæs siger, at flygtningene med den lavere introduktionsydelse i dag har et stærkt incitament til at komme i arbejde.

»Problemet er, at mange flygtninge ikke har en produktivitet, der svarer til 110 kroner i timen, hvorfor virksomhederne simpelthen ikke kan gøre det til en god forretning at ansætte dem. Med andre ord, flygtninge – som har fået de stærke incitamenter via ydelsesnedsættelse – er hindret i at reagere på disse skærpede incitamenter, forbi der simpelthen ikke findes job, som de kan bestride på en, for virksomhederne, profitabel måde. Det vil sige jobs til lønninger mellem 50 og 110 kr. i timen,« siger Torben Tranæs og nævner aftalen om integrationsgrunduddannelse (IGU), som regeringen, LO, DA og kommunerne indgik sidste år

»Vi har været skeptiske overfor IGU som model ud fra en bekymring om, at den var for omstændelig til, at den kunne få et fornuftigt omfang – noget vi jo desværre har fået ret i. Så forenkling, forenkling, forenkling er anbefalelsesværdigt. Jo tættere man kommer på en model, hvor en flygtning kan banke på en virksomheds dør om morgenen og spørge, om de mangler nogle til at gå til hånde, og hvis de gør det, så er vedkommende i sving om eftermiddagen – jo bedre,« siger Torben Tranæs.

Daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsøgte før trepartsforhandlingerne sidste vinter, at overtale parterne til at indføre indslusningsløn, men uden held. Socialdemokratiet afviser blankt forslaget, som ifølge integrationsordfører Dan Jørgensen vil føre til »løntrykkeri.« I stedet bør integrationsminister Inger Støjberg (V) indkalde til politiske forhandlinger om at forbedre integrationen, mener Socialdemokratiet.

I Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at det er for tidligt at drage konsekvenserne af den IGU-model, der blev indgået om for et år siden, og som trådte i kraft i sommer.