LA og K afkræver Løkke klart svar om topskatten

LA og Konservative kræver topskatten helt væk efter valget, og Venstre bør melde klart ud, om partiet støtter det, mener partilederne fra de to partier. Men Venstre ønsker ikke at lægge sig fast på, hvor skatten skal lettes.

Foto: Keld Navntoft. Lars Løkke Rasmussen formandskolleger i Liberal Alliance og hos de Konsevatives kræver svar på om Venstre vil af med topskatten.
Læs mere
Fold sammen

Når folketingspolitikerne i dag samles til den traditionsrige afslutningsdebat, bør Venstres leder Lars Løkke Rasmussen svare konkret på, om han vil være med til at fjerne topskatten efter næste valg, mener de Konservative og Liberal Alliance.

Den Konservative leder, Lars Barfoed, understreger tilmed, at det bliver et »hovedkrav« efter valget, at topskatten skal væk.

»Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig en borgerlig regering efter et valg, der ikke har som ambition, at topskatten skal fjernes fuldstændigt. Jeg mener også, at Venstre nu bør sige klart, om de er enige i, at den skal væk,« siger Lars Barfoed.

Under dagens afslutningsdebat vil Liberal Alliance ligesom de Konservative spørge ind til, om Venstre vil af med topskatten efter valget. Ifølge LA-leder Anders Samuelsen bør der komme et klart »ja« fra partiet, hvis Venstre fortsat vil betragtes som borgerligt liberal.

»Bolden ligger på Lars Løkkes bane nu. Jeg mener, at borgerligt liberale vælgere har et legitimt krav på at få at vide, om Venstre vil af med topskatten eller ej, for det er testen på, om Venstre er blevet et socialdemokratisk parti. Afslutningsdebatten er et oplagt sted at komme med en forklaring,« siger Anders Samuelsen.

Årsagen til de hårde reaktioner fra LA og Konservative er bl.a. en række beregninger, som den borgerligt-liberale tænketank CEPOS har lavet på baggrund af tal fra Skatteministeriet.

Ifølge cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen, er det blevet to milliarder kroner billigere at fjerne topskatten efter regeringens skattereform fra 2012, der hævede grænsen for, hvornår topskatten indtræder for lønmodtagerne.

Det betyder, at det nu koster statskassen 7,3 milliarder kroner at fjerne topskatten efter blandt andet effekt på arbejdsudbud er indregnet. Det svarer til cirka en tredjedel af det råderum på 23 milliarder kroner, som opstår, hvis Venstre, Konservative og LA kommer igennem med deres ønske om nulvækst i de offentlige udgifter frem mod 2020. Ifølge Mads Lundby Hansen er det oplagt at tage det råderum i brug, hvis der kommer en borgerlig regering efter valget.

»Marginalskatten vil komme helt ned på 42 procent, hvis topskatten fjernes, og det er internationalt konkurrencedygtigt. Det er lavere end selv Tyskland, England og mange andre lande, vi konkurrerer med, hvilket vil gøre det lettere at tiltrække dygtige udlændinge og holde på danske iværksættere. Det vil blive langt mere attraktivt at gøre karriere og være flittig i Danmark,« siger han.

Uvist om Venstre vil fjerne topskatten

LA-leder Anders Samuelsen kan slet ikke forestille sig, at Lars Løkke Rasmussen (V) ikke vil være med til at fjerne topskatten, når han bliver præsenteret for CEPOS-tallene.

»Det vil være ganske rystende for mig, hvis Venstre ikke vil det efter at have set disse tal. Det vil være helt naturstridigt,« forklarer han.

Men Lars Løkke Rasmussen har ikke nogen kommentar til kravet fra sine formandskolleger i blå blok. Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby mener ikke, at det er relevant at svare på, om hendes parti vil af med topskatten.

»Vi vil gerne sænke skatte- og afgiftsniveauet, fordi det er med til at forbedre konkurrenceevnen, men vi har ikke noget behov for at lægge os fast på, hvordan skatten skal sænkes. Vi står ikke midt i nogle skatteforhandlinger, men over for en regering, som flere gange har hævet skatten sammen med Enhedslisten,« siger hun.Men skylder I ikke vælgerne, LA og de Konservative at svare på, om I vil fjerne topskatten?»Vi kommer det ikke tættere, men jeg kan godt gentage, hvad jeg har sagt. Vi har ikke noget ønske om at lægge os fast på det,« siger Ellen Trane Nørby.

S: Løkke er »doven«

Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er det et udtryk for en bevidst strategi fra Venstres side, at partiet ikke vil svare på, hvad der skal ske med topskatten. Han mener, det er et udtryk for »politisk dovenskab«.

»Jeg synes, det er berettiget, at det krav kommer fra de partier, som Lars Løkke Rasmussen vil danne regering med. Når han ikke vil svare, er det udtryk for en helt bevidst strategi fra Venstre om, at holde Lars Løkke ude af rampelyset og ellers komme med så lidt som overhovedet muligt. Men jeg mener, vi er nået så langt hen i valgperioden, at den strategi ikke holder længere,« siger Magnus Heunicke – som under dagens afslutningsdebat vil forsøge at vriste svar ud af Venstre om deres planer efter valget.