LA i København: »Boligsøgende holdes for nar«

Efterspørgslen på mindre boliger i København er stigende, og der bliver generelt bygget for stort, og dermed dyrt, mener Liberal Alliance, der vil have kommuneplanen ændret. Boligøkonom genkender problemet.

København, set fra Valby. Ny Carlsbergvej. (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo?«

En linje fra sangen »Under den hvide bro«, som Poul Reichhardt gjorde til en evergreen, har længe været storpolitik i København. For med i omegnen af 10.000 tilflyttere om året siden 2009 skal der bygges konstant nyt for at imødekomme efterspørgslen på boliger og undgå for voldsomme prisstigninger.

Men spørger man Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter, er nybyggeriet i København på grund af boligarealet og priserne primært rettet mod traditionelle børnefamilier, og det undrer ham:

»Problemet med den måde, København bygger på, er, at der kommer til at mangle boliger til singler med almindelige indkomster og par med lave indkomster. Det er besynderligt, at man bygger for børnefamilierne. De flytter jo ud til parcelhusene i omegnen, så hvis overborgmesteren vil bygge for dem, er det mere en kamp om skatteborgere end noget andet.«

Årsagen til, at det især er børnefamilierne, man bygger til i hovedstaden, skal blandt andet findes i et mere end 20 år gammelt krav i kommuneplanen, der siger, at lejlighederne i nybyggeri i gennemsnit skal være på 95 m2, forklarer Curt Liligreen. Samtidigt er mange mindre boliger forsvundet, da de er blevet lagt sammen med nabolejlighederne.

Berlingske har spurgt Socialdemokratiet i København, hvordan de ser på problemet med manglen på små boliger i København. Det kan du læse her.

Siden 2010 er antallet af boliger på under 50 m2 faldet relativt set, mens der er kommet cirka 18 procent flere boliger i størrelsen 150-174 m2. Det viser tal fra Boligøkonomisk videncenter.

»Efter min overbevisning er reglerne, der bestemmer størrelsen af nybyggeri, med til at fremme gentrificeringen af byen. Altså udskiftningen af beboermassen med mere veluddannede og formuende borgere,« siger Curt Liliegreen.

LA: Liberaliser byggereglerne

Af Københavns Kommunes seneste kommuneplan fremgår: »Nye boliger skal som hovedregel have en størrelse, som imødekommer behovet hos familier, par og singler, der ønsker at dele en bolig. Boligerne sikres ved, at der i kommuneplanen stilles krav om, at hovedparten af de nye boliger skal have en gennemsnitsstørrelse på minimum 95 m2.«

Men minimumskravet om de 95 m2 er et problem ifølge Liberal Alliances kandidat til kommunalvalget i København, Danny Malkowski. Han så gerne, at man liberaliserede reglerne og imødekom, at mange også efterspørger mindre boliger:

»Der er en stor efterspørgsel på særligt mindre to- og treværelses boliger i København. Og private bygherrer står i kø for at bygge dem. Det må de bare ikke, fordi kommuneplanen kræver, at de skal bygge lejligheder, der mindst er 95 m2 i gennemsnit. Og så er det klart, at boligerne bliver dyrere, når de er større.«

Og efterspørgslen på de mindre boliger er stigende, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk:

»Ser vi på solgte ejerlejligheder, er andelen af små lejligheder steget fra 47 procent i 2013 til 55 procent over de seneste 12 måneder. Det er tydeligt, at der er en øget efterspørgsel efter små lejligheder.«

De seneste seks år har omkring 73 procent af nybyggede, udbudte ejerligheder været større end 95 m2, gennemsnitet var 113 m2. Dertil skal lægges udbud af andre boligformer.

Det har fået Danny Malkowski op på barrikaderne. Han omdelte mandag en flyer på flere S-togs- og metrostationer med budskabet om, at man skal fjerne kravet om de 95 m2 i gennemsnit for nybyggeri, da boligsøgende borgere efter hans mening bliver holdt »for nar«, når de bliver spist af med almene boliger, som er delvist finansieret af kommunen:

»Jeg mener, at det er at holde sine vælgere for nar, når Socialdemokraterne vil bygge billige almene boliger med det argument, at lejlighederne er for dyre i København. For de er kun blevet så dyre på grund af den boligpolitik, der er blevet ført de seneste 20 år i København.«

Han så gerne, at man lod private entreprenører bygge efter, hvad der reelt bliver efterspurgt. Liberal Alliance i København kommer med al sandsynlighed til at stille et medlemsforslag om, at der skal sendes et kommuneplantillæg i høring, siger Danny Malkowski.

Men Curt Liliegreen ser en tendens til, at man på Rådhuset har opdaget, at man også skal imødekomme singler og folk med lavere indkomster i nybyggeriet. Man har blandt andet revideret kommuneplanen og fjernet et krav om, at alle boliger i nybyggeri mindst skal være 60 m2 – en ændring, der endnu ikke er blevet udmøntet i færdige boliger, men bliver det i nybyggeriet omkring Grønttorvet og Bella Center.