Kys til Jonas! Kys til Danmark! Hautacam er dansk igen

Jonas Vingegaard skrev dansk sportshistorie, da han tog sejren på danskerbjerget, hvor Bjarne Riis fra Herning for mere end to årtier siden kørte alene over målstregen og cementerede sin Tour de France-sejr. Det har franskmændene ikke glemt. Og nu glemmer de nok heller ikke danskeren fra Thy.

På toppen af Hautacam, hvor skyerne næsten når jorden, gjorde Jonas Vingegaard bjerget dansk igen. Og nu har han kurs direkte mod stjernerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et tilløbsstykke uden ende. Et rent helvede for undertegnede journalist og fotograf at køre i.

Alle vil op på bjerget. Op på Hautacam. Det mytiske bjerg i Pyrenæerne, hvor kun de bedste ben vinder.

Hundrede og atter hundredvis af cykelmotionister er trukket i stram lycra for at klatre op til toppen eller finde en plads på vejen, inden Tour de Frances 18. etape går i gang.

En bil fra fransk tv overhaler med hornet i bund. Det er sådan, man gør, hvis man vil frem, må vi forstå. Det kræver et mere frankofilt temperament, end vi er i besiddelse af.

Med bilen i første gear hele vejen, er de knap 14 kilometer nået. Det tog kun små to timer. Stigningerne er brutale, menneskerne uoverskueligt mange.

Dagens mange tilskuere har taget opstilling rundt omkring i bjerggræsset forud for onsdagens etape. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

18. etape af årets Tour de France starter i Lourdes og slutter på det ikoniske bjerg Hautacam, hvor Bjarne Riis for mere end to årtier siden tog en legendarisk etapesejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

På toppen er kun de mest rutinerede cykelmotionister nået frem. Enkelte stikker ud i deres ikke særligt professionelt udseende cykelantræk. Men det er et fåtal.

Her skal torsdagens slag slås.

Danskerbjerget

For danskerne er Hautacam noget helt særligt. Ikke bare fordi det er bjerget, der kan afgøre Jonas Vingegaards skæbne i gult. Men fordi det var her en 32-årig dansk cykelrytter fra Herning engang vandt en legendarisk etapesejr.

Året var 1996, og navnet Bjarne Riis.

Ikke alene vandt han kongeetapen på Hautacam. Det var også her, at den samlede sejr i klassementet blev skrevet i sten.

I bunden af bjergets allersidste stigning satte Riis et afgørende angreb ind, og derfra kunne rivalerne ikke se andet end danskerens skaldede isse.

Efter de har tilbagelagt mere end 130 kilometer, skal rytterne kæmpe sig op ad bjerget i mere end 26 graders varme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

En familie er taget fra Spanien for at overvære kampen om Hautacam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Herningenseren kørte i mål på toppen af Hautacam som en ensom majestæt.

»Kys til Bjarne! Kys til Danmark!« udbrød kommentatoren Jørn Mader, da Riis kørte over målstregen og sendte luftkys ud til tilskuerne.

»Bjarne Rizzz? Tres bien!«

I 1996 var Hautacam dansk. Og det er ikke glemt en julidag i 2022. Her kan man godt huske Bjarne Riis.

»Bjarne Rizzz? Trés bien!« siger franskmanden Thomas Ekchemenoby med tommelfingrene vendt opad, hvorefter han simulerer en kanyle med fingeren, som han skyder sig med i armen og griner.

En – lidt ærgerlig – hentydning til danskerens dopingbrug, som senere blev afsløret.

Et par unge mænd fra Belgien kan ikke huske Bjarne, men det kan franskmændene ved siden af, da de lige får lidt hjælp.

»Ahhh, ham den skaldede! Ja, han vandt her. Han vandt hele Touren,« lyder det på halvdårligt engelsk. De kække franskmænd tror stadig på en fransk sejr i Touren, men grinet vidner om, at selvindsigten trods alt rækker til at se, at det ser noget svært ud.

Franskmændene tror stadig på en sejr til deres landsmænd. Men det ser mildest talt svært ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Amerikanerne Chris og Peter tror på, at danskeren i den gule trøje kan nå hele vejen til øverste plads på podiet i Paris. Ligesom Bjarne Riis i sin tid gjorde det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Få meter derfra sidder to amerikanske collegevenner, Chris og Peter. Den ene har taget turen fra Boston for at besøge den anden, der nu bor i Frankrig.

Amerikanerne husker også navnet Bjarne Riis. Både for årene som sportsdirektør og som vinder af Touren i 1996. I år håber de, at Jonas Vingegaard vil gøre Riis kunsten efter.

»Vi holder med jeres landsmand, det er helt sikkert. Jeg kan godt lide Pogacar, men det er altid spændende at se nye lande på podiet. Og Vingegaard ser lovende ud,« siger Peter Wermter.

Lidt længere oppe ad en bjergskråning med udkig ned over sidste sving inden målområdet ligger spanske Pedro fra Mallorca og slænger sig i bjerggræsset ved siden af sin motorcykel.

Pedro er taget fra Mallorca for at se rivalerne Vingegaard og Pogacar kæmpe om førstepladsen, ligesom Riis og Induráin gjorde i 1995. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Han husker bedst Bjarne Riis for hans rivalisering med »Den Brune Muskel«, Miguel Indurain, der vandt Touren fem gange, inden Riis brød stimen i 1996.

»Han var en hård cykelrytter,« konstaterer Pedro tørt om danskeren.

»Det udødeliggør ham, det her«

Store dramaer udspiller sig oftest bedst, når to rivaler mødes, og det gør de nok en gang på Hautacam. Med 25 kilometer til mål er det nok en gang cykelsportens største rivaler anno 2022, Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard, der kører side om side. Alene.

I et sving mister slovenerens dæk vejgrebet og styrter kortvarigt i gruset. Tilskuerne i målområdet klapper, idet det går op for dem, at Jonas Vingegaard venter på sin rival. Smukkere bliver det næsten ikke.

Og selv H.C. Andersen kunne dårligt nok have skrevet historien bedre end den, Vingegaard spiller hovedrollen i på dette bjerg.

Med blot få kilometer til mål sætter danskeren fra Thy Tadej Pogacar på næsten magisk vis. Tilskuerne omkring målområdet tror ikke deres egne øjne. Sekunderne øges tråd for tråd.

Som en ensom majestæt er det nu Vingegaard, der cykler over målstregen til lyder af jublende publikummer. Han laver en Bjarne Riis.

Jonas Vingegaard sender luftkys ud til tilskuerne, idet han krydser målstregen på toppen af Hautacam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

»Jeg har fuldstændig gåsehud! Det var alt, vi håbede på her på Hautacam,« siger danskeren Jakob Lindahl, der rejser rundt for at se de sidste etaper.

»At han venter på Pogacar er noget af det smukkeste sportmanship, jeg nogensinde har set. Det udødeliggør ham i cykelsporten, det her. Jeg bliver helt rørt,« siger danskeren og tørrer en tåre væk fra øjenkrogen.

På toppen af Hautacam, hvor skyerne næsten når jorden, gør Jonas Vingegaard Hautacam dansk igen. Og nu har han kurs direkte mod stjernerne.

Kys til Jonas! Kys til Danmark!