Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hun sagde, at hun var beskyttet. At hun tog p-piller. Eller sagde, at hun slet ikke kunne få børn. Det føles også bedre og mere intimt uden. Mere nært, mere tillidsfuldt. Derfor brugte de ikke kondom. Andre talte slet ikke om det, men kastede sig lidenskabeligt over hinanden, uden tanke for prævention.
Sådan lyder forskellige forklaringer på, hvordan de er blevet fædre imod deres vilje fra en lang række mænd, som Berlingske i de seneste uger har været i kontakt med, og som har ledt til en debat om, hvorvidt mænd skal kunne få en såkaldt juridisk abort.
Men at give mænd ret til at frasige sig børn, de selv har været med til at skabe, er et helt forkert sted at sætte ind. Problemet skal standses, før undfangelsen overhovedet finder sted. Mere konkret skal det standses i mandens pung. Det mener Dansk Kvindesamfund.
»Hvis du har ubeskyttet sex, har du risiko for at blive gravid. Det ved selv et barn i 6. klasse. Hvis manden ikke vil være far, har han en forpligtelse til at sørge for beskyttelse. I stedet for at tale om juridisk abort, skulle man kæmpe for at få p-piller til mænd på markedet, for de er rent faktisk udviklet, og det er sikker prævention,« siger foreningens forkvinde, Lisa Holmfjord.
Igennem de seneste 25 år har flere forskellige forskningsresultater vist, at det er muligt at skabe medicinske præparater, som enten dræber mandens sædceller eller forhindrer dem i at komme ud sammen med sædvæsken, når manden får udløsning. Men endnu er der ikke et produkt til mænd på markedet, blandt andet fordi det har været usikkert, om mændene efter behandlingen ville genvinde deres fulde fertilitet, eller fordi mændene er blevet ramt på deres sexlyst.
Men skal man de uønskede graviditeter til livs, vil det gøre en stor forskel, hvis mændene selv kan tage en p-pille.
»Vi sikrer, at kvinder ikke længere betragtes som hovedansvarlige for beskyttelse under akten. At det stadig sker, har hele debatten om juridisk abort klart vist,« siger Lisa Holmfjord.
Samme holdning har Marianne Lomholt, national chef i Sex og Samfund.
»Der er et behov for andre præventionsmetoder for mænd. Det er helt klart, at den palet af muligheder for prævention, kvinden har, medfører, at det også på sin vis bliver hendes ansvar, ligesom det er hende, der både korrekt og ukorrekt kan blive beskyldt for at snyde med den. Der kan jo opstå en masse mistillid i dette her,« siger hun.
I Berlingskes første artikel om juridiske aborter beskrives, hvordan en mand, der i artiklen kaldes »Thomas Nielsen«, følte sig presset til at droppe kondomet.
»Hun gjorde det til et tema om tillid. Hun sagde, at jeg havde et problem med at stole på andre mennesker, og at jeg ikke måtte lade det ødelægge mit liv. Hun ville mig ikke noget ondt. Vi burde stoppe med prævention, for hun havde lægens ord for, at hun ikke kunne blive gravid,« fortæller han Berlingske.
Læs artiklen her: »Hun kunne jo ikke blive gravid«
I en sådan sammenhæng er kondomet jo meget tydeligt. Enten har man det på, eller også har man ikke. Og at tage kondom på, vil i nogle parforhold blive oplevet af kvinden som udtryk for mistillid fra mandens side. Konklusionen helt kort er ifølge Marianne Lomholt, at mand og kvinde hver især må tage stilling til, hvordan de har behov for at beskytte sig.
»I dag er der to måder, hvorpå en mand kan kontrollere selv, hvorvidt han vil sætte børn i verden eller ej, og det er ved at bruge kondom eller at lade sig sterilisere. Det vil være supergodt, hvis begge køn havde noget at vælge imellem og kunne træffe nogle gode informerede valg for sig selv. For under alle omstændigheder er det aldrig en rar situation at blive uønsket gravid. Det er det ikke for manden, og det er det heller ikke for kvinden,« siger Marianne Lomholt.
For godt en måned siden løb nyheden om, at man på Monash University i Australien havde fundet en ny metode til at hindre sæd i at komme ud med sædvæsken ved udløsning. Endnu er forsøget kun gennemført på mus, og ifølge en af forskerne bag, Sabatino Ventura, er der endnu lang vej, før en egentlig pille kan produceres.
»Indtil da, hvis man ikke vil have et barn som mand, bliver man nødt til at bruge kondom eller sterilisation som metode. Det er ligesom det, vi kan sige om det nu,« siger Marianne Lomholt.
DEBAT | Hvilke fordele og ulemper ser du ved at mænd kan få en slags p-piller? Bland dig i snakken her på Berlingskes Facebook-side.