Kvindernes løn haler ind på mændenes - i sneglefart

Selv om de har tabt lidt af forspringet, er det stadig de mandlige medlemmer af HK/Privat, der tjener mest.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontorassistenten Bente tjener højst sandsynligt mindre end kontorassistenten Bent. I hvert fald ifølge lønstatistikken for 2012 fra fagforeningen HK/Privat, der dog også viser, at kvinderne begynder at hale ind på mændene - omend i sneglefart.

I 2011 tjente mændene således 14,6 procent mere end deres kvindelige kolleger, mens forspringet sidste år var svundet ind til 13,6 procent.

»Det er utroligt positivt, at vi ser det her lillebitte fald, men der er stadig lang vej igen,« siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.

Hun mener, vi i Danmark skal erkende, at der endnu ikke er ligeløn mellem kønnene.

»Det er der stadig mange, der ikke helt tror på, fordi vi får løn efter de kompetencer, vi har, og den jobfunktion vi udfører. Men hvem har i tidernes morgen bestemt, hvilke kompetencer og hvilken jobfunktion der skal give hvad i løn? Det er der, vi har problemet,« siger hun.

Marianne Vind mener, at der skal gøres noget ved det.

»Vi skal have talt om det her på arbejdspladserne. Man kan grave i rigtig mange arbejdspladser og finde uligeløn. Nogle jobfunktioner giver mere i løn end andre, uden at det egentlig har værdi for virksomheden, at den ene giver mere i løn end den anden,« siger næstformanden, der også efterlyser politisk handling.

Der findes således en lov om, at virksomheder med flere end 35 medarbejdere, der samtidig har ti mænd og ti kvinder i samme jobfunktion, skal fremsætte kønsopdelte lønstatistikker. Men den lov fungerer ikke, lyder det.

»Loven er nærmest ikke blevet brugt, for den gælder kun for de store virksomheder. De virksomheder har vi ikke ret mange af, men vi har masser af små virksomheder. Så vi skal have en ny lovgivning, og jeg håber på, at regeringen og Mette Frederiksen (S) (beskæftigelsesminister, red.) arbejder ihærdigt på det her område. Vi har rykket for det meget længe,« siger Marianne Vind.

Hun peger blandt andet på kvinders barsel som årsag til, at de halter bagefter. Kvinder risikerer således at gå glip af lønforhøjelse, inden de går på barsel, mens de er på barsel, og når de er vendt tilbage fra barsel.

»Det er tre år per barn, og det er ikke i orden. Man skal have den samme lønforhøjelse, når man er fraværende på arbejdspladsen, som man ellers ville have fået,« siger hun.

Hun er dog fortrøstningsfuld i forhold til kvinders løn i fremtiden.

»Der er flere og flere, der får øjnene op for, at det ikke er rimeligt. Der er jo ikke nogen gyldig forklaring på, at en mandlig kontorassistent tjener mere end en kvindelig. Det er hamrende uretfærdigt. Og den trænger lige så stille ind,« siger Marianne Vind.