Kvinder strømmer til forsvaret: »Vi har ikke længere kun brug for den traditionelle stærke soldat«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Kønsfordelingen blandt værnepligtige ændrer sig i disse år, hvor flere kvinder søger ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik på et tidspunkt, hvor verdens øjne hviler på Afghanistan.

Så sent som i går aftes lød der meldinger om, at Taleban nu har sendt flere hundrede krigere mod den sidste bastion, Panjshir-provinsen, hvis leder nu advarer Taleban om blodsudgydelser.

Overblikket i dag kommer til at byde på en række andre historier – blandt andet en om en dansk iværksætter, hvis virksomhed har indkasseret et milliardbeløb direkte som følge af coronakrisen. Mere om det senere.

For vi slipper ikke for at runde de aktuelle tal for coronasituationen herhjemme. De kommer herunder.

Du kan også vælge at lytte til Berlingskes morgenoverblik herunder.

Coronakrisens store vinder: Alene siden årsskiftet har han tjent milliardbeløb på kviktest

Jesper Handwerk, der står bag virksomheden Copenhagen Medicals, er kommet ud af coronakrisen som en vinder. Det står klart, efter at Berlingske har fået indsigt i dokumenter, der viser, hvor mange penge Copenhagen Medicals har kunnet indkassere som følge af, at virksomheden vandt retten til at levere kviktest i Region Hovedstaden.

Jeppe Handwerk har i 16 år drevet koncernen Copenhagen Group, som forhandler alt fra brandbiler over ubåde til systemer, der er beregnet til at nedskyde droner. For et år siden havde han blot 14 medarbejdere på lønningslisten, men det store sats på kviktest har i perioder bragt tallet op over 8.000. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Hele 1,5 milliarder kroner har Jesper Handwerk fået ind på sit arbejde.

»Jeg havde aldrig regnet med, at det ville blive så stor en forretning, da jeg gik ind i det her. Da vi i starten af året fik opgaven i Region Hovedstaden, troede jeg, at vi ville være ude igen i april. Nu er det august, og vi er fortsat i fuld gang,« siger Jeppe Handwerk nu til Berlingske.

Du kan læse mere her.

Rozetas familie blev afvist af Taleban: Kæmper for at forlade Afghanistan

Situationen i Afghanistan spidser til, mens vi nærmer os fristen for, hvornår evakueringer skal være gennemført, og Taleban tager kontrol over luftrummet. Senest lykkedes det for et Hercules-fly at redde omtrent 70 personer ud af Afghanistan.

TV 2 har talt med en ung kvinde, 24-årige Rozeta fra Randers, hvis mor, far og 11-årige lillesøster fortsat befinder sig i Afghanistan. De har adskillige gange forsøgt at komme til den lufthavn, som er deres vej hjem til Danmark. Men det er ikke lykkedes endnu, selvom de kan fremvise henholdsvis danske pas og en permanent opholdstilladelse. Onsdag nåede de gennem en to dage lang kø, men blev uden forklaring afvist af Taleban.

»De blev bare skubbet væk. Det er så traumatisk. Men hvad skulle de sige? Folk bliver slået, pisket og sågar skudt af Taleban, hvis de skaber ballade,« siger Rozeta til TV 2.

Lørdag morgen prøvede de endnu engang lykken og stillede sig i kø.

Du kan læse mere her.

Kofod kritiserede Lene Espersen for Mallorca-ferie – nu modtager han lignende kritik

Vi bliver i Berlingskes spalter, hvor du finder en historie om, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu møder skarp kritik for at holde ferie på et kritisk tidspunkt i forhold til situationen i Afghanistan. Ikke mindst fordi han selv var ude med riven, da tidligere udenrigsminister Lene Espersen fik kritik for at holde familieferie på Mallorca i stedet for at deltage i et internationalt topmøde.

På Facebook skrev han i juli, at det var »sommerferie i horisonten« – det var også årsagen til, at han ikke diskede op med konkrete handlingsplaner for, hvad Danmark vil gøre for de afghanere, som har ydet en indsats for Danmark i Afghanistan.

»Situationen, synes jeg, er helt anderledes alvorlig nu i forhold til dengang med Lene Espersen. Det her handler altså om evakuering af danske statsborgere og flere hundrede mennesker, inklusive deres nærmeste familie, som har arbejdet for Danmark, for danske soldater og for danske ambassadefolk. Vi ved stadig ikke lige nu, om vi får alle med ud, og jeg synes simpelthen, det er så forfærdeligt,« siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Han mener, det »som minimum tangerer til det hykleriske«, at Kofod så kraftigt tog afstand til Lene Espersens Mallorca-ferie.

»Det her er for mig markant værre. I Lene Espersens tilfælde var der bare tale om et møde – her handlede det om en forhandling om at redde menneskeliv, som vi skulle have haft langt tidligere.«

Du kan læse mere her.

Ny rekord for antal af værnepligtige kvinder

På forsiden af dagens Politiken er det store slagnummer, at »rekordmange kvinder melder sig som værnepligtige i forsvaret«.

Det forholder sig nu sådan, at mere end en fjerdedel af de værnepligtige, der starter, er kvinder. I Varde er tallet endnu højere. Her er fire ud af ti værnepligtige kvinder, skriver avisen.

Det er der en særlig grund til, oplever Anders C. Bech, major og sektionschef ved Forsvarsministeriets Personalestyrelse:

»Forsvarets opgaveportefølje har ændret sig, vi har ikke længere kun brug for den traditionelle stærke soldat. Vi har desuden en ambition om, at forsvaret skal afspejle samfundet. Derfor blev vi nødt til at kigge på vores kommunikation for at sikre, at vi ikke uforvarende kom til at skræmme halvdelen af de unge væk,« siger Anders C. Bech.

Indtil videre kan du læse mere i den trykte Politiken-avis eller Politikens e-avis.

Alarmklokkerne ringer, lyder det fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V). På et halvt år har jobcentrenes rådgivere mod social kontrol fundet over 100 sager, hvoraf flere betegnes som meget alvorlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcus Davies/Ritzau Scanpix.

Nye tal for æresdrab i Danmark. Forperson frygter, der kan være flere æresdrab i vente

Godt 100 personer, hvor langt størstedelen er kvinder, har alene de seneste tre år kontaktet fagpersoner i Københavns Kommune og Aarhus Kommune. Hvorfor? På grund af trusler om æresdrab, viser tal fra Etnisk Konsulentteam i Københavns Kommune og Team for Æresrelaterede Konflikter i Aarhus Kommune.

Det bekymrer Halima El Abassi, der er forperson i Rådet for Etniske Minoriteter. Derudover forsker hun i negativ social kontrol.

»Jeg synes, det er voldsomt. De sager repræsenterer jo hver især mennesker, der frygter for deres liv. Med mit kendskab til området kommer det ikke bag på mig. Jeg ved, at det kan have store konsekvenser i de miljøer og familier, hvis man træder ved siden af normerne,« siger Halima El Abassi.

Hun frygter, at det ikke er sidste gang, at der er fundet et æresdrab sted i Danmark.

»Så længe vi har de problematikker om ære og så store kulturforskelle i nogle miljøer, tror jeg desværre ikke, at det er usandsynligt med et nyt drab,« siger hun.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Der er i dag en art demonstration til fordel for den omdiskuterede mavebluse – eller croptop, hvis man foretrækker det engelske ord. Det sker, fordi Firehøjskolen i sidste uge forbød elever at iklæde sig mavebluser i skoletiden. Det forbud er siden trukket tilbage efter pres fra skolebestyrelsen. Opfordringen fra arrangørerne er, at man tropper op på arbejde eller i skole iført mavebluse.
  • Der kommer nye tal for coronasituationen i Danmark. Det sker som vanligt klokken 14.
  • Carl Prisen, der hylder danske komponister, sangskrivere og tekstforfattere inden for alle genrer, uddeles i dag klokken 12. Der uddeles i alt 15 priser – blandt andet Talentprisen, hvor der følger en pose penge på 30.000 kroner med.
  • Et bredt flertal i Folketinget står bag flere initiativer, som skal sikre, at ofre for chikane, trusler og andre former for stalking får bedre hjælp. Der er arrangeret et doorstep hos Dansk Stalking Center i Vestergade i København klokken ni.