Kvinder slipper lettere for fængsel end mænd

Kvinder slipper ofte for fængsel, når de begår kriminalitet, mens mænd i højere grad straffes med ubetingede fængselsdomme for samme forbrydelse. Venstre ser ikke forskelsbehandlingen som problematisk.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan have sine fordele at være kvinde, når man begår en forbrydelse. Tal, som Jyllands-Posten har trukket fra Danmarks Statistik, viser, at kvinder i højere grad slipper for fængselsstraf end mænd. I 2013 blev 630 kvinder kendt skyldige i at have begået simpel vold, og af dem blev syv procent idømt en ubetinget frihedsstraf. Ud af de 4.694 mænd, der samme år blev dømt for samme forbrydelse, fik 24 procent en ubetinget frihedsstraf. Det skriver Jyllands-Posten.

Også når det kommer til indbrud i beboelser, bedrageri, røveri og salg af narkotika, viser tallene, at kvinder slipper lettere end mænd.

Formanden for Advokatsamfundets Strafferetsudvalg og formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater er enige om, at man er mere large over for kvinder ved visse former for kriminalitet. Det er formanden for Den Danske Dommerforening Mikael Sjöberg ikke enig i. Han mener, at det er andre forhold, der spiller ind.

»Ved simpel vold er der for eksempel stor forskel på, hvor stor skade mænd og kvinder gør, når de slår en anden person,« siger Mikael Sjöberg til Jyllands-Posten.

Han påpeger, at også kvindernes personlige forhold kan gøre en forskel på strafudmålingen.

»Vi ser forfærdeligt mange mænd i retssystemet, der skvulper rundt på bunden af samfundet, mens mange kvinder har bedre styr på deres hverdag. Det afspejler sig formentligt i straffen, der ofte vil være betinget,« konstaterer han.

At kvindelige kriminelle oftere er den primære omsorgsgiver for et barn, spiller også ind på straffen. På den baggrund har Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V) ikke noget at udsætte på, at domstolene sender flere mænd i fængsel end kvinder.

»Det er en af de ting, der trækker i en positiv retning, når det kommer til strafudmålingen, for der er hensynet til barnet centralt. Det er noget, man skal tage i betragtning, så jeg har ikke noget at udsætte på domstolssystemet,« siger Karsten Lauritzen.

Kvinder udgør knap fem procent af de indsatte i danske fængsler.