Kvinder skal da også på session

Reserven har som de første i Norden fået en kvindelig formand.

Den nye formand for reserveofficererne, Maria Vang Knudsen, er kaptajnløjtnant i søværnet. Foto: Thorbjørn Hein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er kvinde, hun er ung, og så er hun søofficer. Danmarks 1.500 reservister har som de første i Norden valgt en kvindelig formand, 34-årige Maria Vang Knudsen, som på adskillige måder bryder grænser i den militære verden.

Billedet af en formand for en militær fagforening for officerer ser sædvanligvis ganske anderledes ud. Den pågældende er en mand, typisk oberstløjtnant eller oberst, ofte en hærofficer, i 50erne. Men medlemmerne af Hovedorganisationen for Personel af Reserven i Danmark (HPRD) var ikke i tvivl, da de for nylig valgte Maria Vang Knudsen med akklamation.

En karriere i forsvaret var ellers ikke, hvad man skulle vente af en kvinde, som voksede op ved Odin Teatret i Holstebro, som hendes far var knyttet til. Men der er nu ikke så stor forskel på et teater og forsvaret.

»Begge steder kræves der disciplin og fysisk træning. Og begge steder gennemsyrer det kulturen, at man skal have alle med. Ingen skal efterlades,« siger Maria Vang Knudsen, der på teatret mødte mennesker fra alverdens kulturer og med alverdens sprog.

Trods en opvækst med teater og skuespil blev Maria Vang Knudsen matematisk student og endda med gode karakterer, selv om hun ikke brugte meget tid på lektierne. Til gengæld blev hun god på sin saxofon, som hun øvede på Musikskolen omtrent hver eneste eftermiddag. Forsvaret mødte hun først meget senere, da hun skulle skrive sin bachelor på Københavns Universitet. Den handlede om politisk islam og om det Muslimske Broderskab i Egypten.

»Jeg indså, at jeg var nødt til at lære arabisk for at kunne læse arabiske hjemmesider. Og så fandt jeg ud af, at det bedste sted at lære arabisk var på Forsvarsakademiet,« fortæller Maria Vang Knudsen, som derfor besluttede at blive sprogofficer.

Maria Vang Knudsen tror ikke, at hun kommer til at agere anderledes som formand, end en mand ville.

»Men at jeg er kvinde og ung markerer, at der er sket noget. Fordi jeg er yngre end de fleste militære formænd, vil jeg måske kunne tale til en anden del af reserven end en oberstløjtnant fra hæren kan,« siger hun. 35 procent af reserveofficererne er under 30 år.

I 2004, da mobiliseringsforsvaret blev afskaffet, ønskede politikerne også at afskaffe brugen af reserven. Når man ikke længere skulle kunne mobilisere et stort territorialforsvar, var der ingen grund til at have reserveofficerer til at lede mobiliseringsenhederne, lød logikken. Men virkeligheden viste noget andet. Reserveofficerer har i stort antal udført specialopgaver, eksempelvis som sprogofficerer ved missionerne i Irak og Afghanistan. Og nu, da forsvaret er skåret yderligere ned, er der officielt igen brug for reserven. Politikerne godkendte kort før jul, at reservister kan ansættes på deltid i forsvaret.

Konsulent hos Mercuri Urval

Maria Vang Knudsen har ved siden af reserveofficersjobbet levet som selvstændig konsulent, hvor hun har udført større projektopgaver og har undervist, blandt andet på officersskolerne. Efter hjemkomsten fra Adénbugten er Maria Vang Knudsen blevet ansat som konsulent hos Mercuri Urval, hvor hun arbejder med at få organisationer og mennesker til at yde bedre.

»Jeg har stort set været væk på missioner de sidste tre år, så jeg vil gerne have en periode hjemme. Men jeg vil meget gerne af sted senere,« fastslår hun.

En af HPRDs store opgaver er at forklare arbejdsgivere, hvorfor de skal give medarbejdere fri til at tage en tørn i forsvaret. Alle tre parter – forsvaret, virksomheden og reservisten – skal have noget ud af samarbejdet.

»Forsvaret er jo gået i blodet på mange af os. Man får nogle oplevelser, man ikke får som civil, og man får lov at prøve kræfter med opgaver, som man måske ikke er nået til civilt. Man får nogle erfaringer med hjem,« forklarer hun. »Jeg har i internationale stabe set, hvordan man får samarbejde til at fungere på tværs af kulturer,« siger hun.

I Irak oplevede hun som tolk, hvordan hun med enkle midler kunne afdramatisere en situation. »Når vi eksempelvis midt om natten skulle »house searche« (typisk efter våben og sprængstoffer, red.) var folk naturligvis meget skeptiske og modvillige. Men hvis man lige tog sig 15 sekunder til at forklare, hvad vi skulle, blev vi ofte inviteret indenfor. Det har jeg brugt i mange sammenhænge senere.«

I »counter piracy«-operationer ud for Somalia var Maria Vang Knudsen med til at opbygge den somaliske kystvagt.

»Jeg oplevede, at der ikke skulle meget til for at »booste« somaliernes selvtillid og energi. Sidste år gennemførte vi for første gang træning med den spæde begyndelse til Somalias kystvagt, og dernede har de stort set ingenting, ikke engang både. De kæmper en hård kamp for at holde pirater væk. Når vi så kommer og træner og bakker op om lokalsamfundenes arbejde, så rykker det,« fortæller hun.

Mænd skal også tage barselsorlov

Maria Vang Knudsen tror, at antallet af kvinder i forsvaret vil stige i de kommende år, fordi et stigende antal kvinder søger om at aftjene værnepligt frivilligt. Og i Danmark er ligestilling nået langt.

»I morges tænkte jeg på, at jeg er velsignet ved at bo i et land, hvor jeg kan blive formand for en militær forening. Jeg er blandt de fem procent kvinder i verden, for hvem det grundlæggende ikke gør en forskel, om jeg er født som kvinde eller mand. Der er stadig nogle udfordringer for kvinderne, men vi har meget brede muligheder i Danmark, og jeg mener, at kvinder også burde aftjene værnepligt. Jeg mener ikke, at den meget fine borgeruddannelse, som værnepligten er, skal være forbeholdt mænd. Som start burde man sige, at både kvinder og mænd skulle møde til session, for når kvinderne har de samme muligheder, bør vi også have samme pligter som mænd,« fastslår hun.

På samme måde mener hun, at mænd som udgangspunkt skal have samme barselsorlov som kvinder. Det med barsel er endnu ikke aktuelt for hende, men skulle det ende med familie og børn, skal manden tage sin del.

»Mange steder er det desværre ugleset, at en mand tager barsel. Det er noget pjat,« siger hun.

Med lange arbejdsdage og et nyt formandshverv har Maria Vang Knudsen ikke meget fritid. Den, der er, bliver brugt på teater, museer, foredrag eller andet, som udvider horisonten. På natbordet er der også bøger til at blive klogere af. Den ene er romanen »Stoner« om en mand, der går grueligt meget igennem, men klarer sig gennem sit stille liv alligevel. Og så en fagbog om hjerneforskning. Den handler om spejlneuroner, empati og samspil med andre mennesker. Lige noget for kaptajnløjtnant Maria Vang Knudsen.