Kvinder på spring for at blive manden i huset

Når kvinderne får bukserne på derhjemme, skal mændene til at kæmpe for deres autoritet, lyder det fra en filosof. Nye tal viser, at flere kvinder forsørger familien.

Kvindekønnet gør hvad det kan for at hale ind på manden. Det bliver ikke let for ham i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Kvinderne stormer frem i lønstatistikker og på de videregående uddannelser. Det betyder, at mændene kommer til at kæmpe for at være det bedst uddannede, højest lønnede og mest autoritære køn.

Det mener filosof og professor ved Copenhagen Business School Ole Thyssen, som spår mændene en udfordrende fremtid:

- Hvis de (mændene, red.) gerne vil være den, der sætter dagsorden, så kommer de til at arbejde mere for det og være god til det. Der vil ikke længere være en automatik, siger Ole Thyssen.

Jyllands-Posten skriver, at kvinden i én ud af tre familier tjener mere end manden. For bare ti år siden var det kun tilfældet i hver fjerde familie, og kvindernes vil fortsætte med at vinde ind på mændene i kønskapløbet. 

Ole Thyssen mener, at udviklingen kommer til at betyde, at der er nogle automatgevinster, nogle fordele som af sig selv tilfalder mændene i dag, som de pludselig kommer til at skulle kæmpe for.

Konkurrence på hjemmebane

Der foregår allerede i dag en konkurrence mellem kvinden og manden derhjemme, mener filosoffen.

Det handler ikke nødvendigvis om at vinde, men, som Ole Thyssen forklarer, er der en fordel ved at få forsørger-hatten på, som manden altså bærer i to ud af tre familier i dag.

- Der er en intern konkurrence i parforhold. Det har den symbolske virkning, at den, der tjener mest, får en anden status. Han tænker, »jeg er den, der går mest på arbejde, ergo skal jeg betjenes mest i familien,« forklarer Thyssen.

Men i fremtiden kan manden ikke vide sig helt så sikker på, at han er ’manden i huset’.

- Rollerne er ikke leveret som facit men som en opgave. Det er helt vilkårligt, hvem der har bukserne på i forholdet. Det er en fordel, for hvis du har autoritet, så skal du også være den autoritet værdig. Du er ikke som mand sikret noget på forhånd, siger filosoffen.

Slut med skingre kvinder

Den fremtidige balance mellem kønnene, vil også have en konsekvens for kvinderne. Umiddelbart er der kun godt i vente for ’det stærke køn’.

- Konsekvensen er, at man umiddelbart får en gruppe kvinder, der er kloge, dygtige, energiske og selvbevidste, og som er i stand til at sætte dagsorden, siger Ole Thyssen fra CBS.

Men der er vist alligevel en gevinst at hente hos mændene. Ligestillingen – eller muligvis kvindernes magtovertagelse – vil betyde, at kvindekampen vil være ovre, og det kan nogle hankønsvæsener se som en fordel.

- Det vil ikke være noget, kvinder skal kæmpe for at opnå med enten en klynken eller et opråb. De kan sige, hvad de vil have, uden at skulle forklare sig eller undskylde, siger Ole Thyssen, som mener, den generation af kvinder allerede er spirende.

- Der er kommet en generation af kvinder, for hvem køn ikke er et problem. De hverken visker eller skriger, de kan tale med deres egen stemme. De kan påtage sig deres kvindelighed, uden at de skal være enten demonstrative eller defensive, siger han.