Kvinder i topstillinger skal også være husmødre

De kvindelige ledere tager i højere grad end mændene arbejdet med hjem, viser en ny undersøgelse fra Lederne. Selv når kvinderne får topstillinger, gælder de traditionelle kønsroller i hjemmet, men det er ikke nødvendigvis et problem, mener forskere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Marianne Dahl Steensen er grænserne mellem arbejde og familieliv udflydende. For som administrerende direktør for Microsoft i Danmark sættes familielivet under pres, og derfor må hun indhente en del af dagens arbejde sent om aftenen, når børnene er lagt i seng.

»Det giver mig en fleksibilitet og en frihed, at jeg kan tage mit arbejde med hjem, og havde jeg ikke haft den mulighed, ville det være svært for mig at have en karriere.«

Marianne Dahl Andersen er ikke et særtilfælde. 35 procent af de kvindelige ledere tager nemlig en del af arbejdet med hjem, mens det samme kun gælder for 29 procent af de mandlige lederkolleger. Det viser hovedpunkterne i en ny undersøgelse fra Lederne, der bygger på svar fra 4.240 danske ledere.

Og forskellen er endnu tydeligere, hvis man ser isoleret på svarene fra ledere i absolutte topposter. Blandt direktører og direktionsmedlemmer svarer hele 52 procent af kvinderne nemlig, at de i ”høj” eller “meget høj grad” tager arbejdet med hjem, mens kun 42 procent af mændene på toplederniveau svarer det samme.

»Undersøgelsen viser, at der er nogle traditionelle kønsmønstre, som stadig gælder. Vi kan se, at det i høj grad er kvinderne, der tager slæbet derhjemme, og det betyder, at de er nødt til at tage arbejdet fra direktionsgangen med hjem også,« lyder forklaringen fra Vibeke Skytte, direktør hos Lederne, om undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Forsker: Det fleksible arbejdsmarked giver flere muligheder

Lisbeth Pedersen, der er afdelingschef i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, er enig i, at de traditionelle kønsroller stadigvæk spiller en stor rolle i hjemmet. Og ifølge hende gør det ikke nogen forskel, at kvinden sidder på en toppost.

»Kvinder, der har meget høje stillinger, er gift med mænd, der har meget høje stillinger. Derfor kan det også være i denne type familier, at det er sværest at få det til at hænge sammen, for der har både manden og kvinden mange arbejdstimer om ugen.«

Hun mener dog ligesom Marianne Dahl Steensen, at de udflydende grænser mellem arbejde og privatliv skal betragtes som en mulighed og ikke en ulempe.

»Det er en forudsætning for, at vores arbejdsliv kan hænge sammen i dag, at der er en høj grad af fleksibilitet på alle mulige forskellige fronter, og den tendens vil kun blive stærkere. Det, man kan håbe på, er, at det gør det muligt at få puslespillet til at gå op.«

»Kvinderne håndterer det bedre«

Undersøgelsen viser samtidig, at 23 procent af de kvindelige ledere i “høj” eller “meget høj grad” arbejder mere, end de egentlig har lyst til, og også her er andelen højere end hos det modsatte køn. Således svarer 18 procent af mændene det samme. Men Rasmus Ole Rasmussen, der er regional- og arbejdsmarkedsforsker ved Nordisk Ministerråds forskningsinstitut NORDREGIO, mener dog ikke, at kvinderne nødvendigvis brænder ud, når arbejde og familieliv overlapper.

»Kvinderne viser jo, at de kan håndtere det, og at de kan udnytte deres evne til at multitaske. De kan udnytte erfaringerne fra den ene sfære og bruge den i den anden, mens mændene har det med at trække rullegardinet ned og lukke af for arbejdspladsen, når de har fri,« siger han.

Marianne Dahl Steensen kan sagtens nikke genkendende til billedet af, at flere kvindelige chefer har tendens til at tage arbejdet med sig hjem.

»Jeg tror, at kvinder generelt har en mere flydende grænse i forhold til arbejdet, fordi vi samtidig er mere ambitiøse på vores forpligtelser som forældre,« siger hun og uddyber:

»Derfor er det naturligt, at kvinderne tager arbejdet med hjem, for det er en måde at balancere familieliv og karriere på. Mine børn er jo fuldstændigt ligeglade med, om jeg arbejder fra otte til elleve på en hverdagsaften.«