Kvinder frygter voldtægt og melder sig til selvforsvar

Det seneste års kontroversielle sager om seksuel chikane af kvinder og aktuelle historier om voldtægt får i stigende grad danske kvinder til at melde sig til kurser i selvforsvar. Også de ganske unge piger strømmer til.

24-årige Josefine Riber er blandt de mange unge, danske kvinder, der efter de meget omdiskuterede overgreb i Köln nytårsaften og voldtægssagerne herhjemme er begyndt til selvforsvar. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angrebene mod kvinder i Köln nytårs nat, kontroversielle sager om gruppevoldtægter i Danmark og generelt øget politisk fokus på voldtægt det seneste års tid får nu danske kvinder til at handle og tage sagen i egen hånd.

En række af landets selvforsvarscentre melder således om en markant stigning i antallet af kvinder, der ønsker at lære selvforsvar for at kunne forsvare sig, hvis de skulle blive antastet eller seksuelt chikaneret.

Hos KravMaga.dk, et firma med afdelinger der udbyder selvforsvarskurser i blandt andet Svendborg, Odense, Kolding, Aalborg og København, har næsten alle afdelinger oplevet en fordobling af kvindelige tilmeldte det seneste halve år.

På Østerbro har man endda oplevet en tredobling fra ti til 30 medlemmer – og det er blot til deres faste hold. Til ad hoc-workshops i selvforsvar var der i sidste omgang 50 tilmeldte til et firetimers kursus.

Samme tendens oplever Gentofte Selvforsvarsklub. Her har man de seneste par år generelt oplevet en stigning i antallet af kvinder, men især det seneste halve år er der kommet markant flere til.

Klubben har omkring 200 medlemmer hvoraf to tredjedele nu er kvinder. På de nye hold for de 12-13-årige er cirka 80 procent piger, og klubben har daglige henvendelser fra unge piger, der ønsker at kunne beskytte sig selv.

En voldsom stigning

I Aarhus har man hos firmaet Leschley.dk set, at de kurser, der normalt var rettet mod virksomheder og sjov teambuilding, bliver opsøgt af private kvindelige kunder, der ønsker at gardere sig mod overfald i nattelivet. Årsagen lægger de ifølge ejeren, Kenn Leschley, ikke skjul på.

»Det skyldes en stigende utryghed hos kvinderne. Og især med henblik på sager som episoden i Köln, og de sager om voldtægter, der har været fremme i medierne, vil kvinderne lære at forsvare sig. De har ikke tillid til politiet, hverken til at de vil beskytte dem eller opklare sagerne,« siger han.

Kvinder fortæller samme historie til Krav Maga, siger Jes Sørensen, instruktør i selv­forsvar.

»Jeg spørger kvinderne, når de starter. Især fordi der har været så mange på det seneste. De siger alle sammen, at det er på grund af de episoder, der er beskrevet i medierne det seneste halve år,« siger han.

I Gentofte Selvforsvarsklub kalder formand Jens Agger stigningen for »voldsom«.

»Mange har enten været udsat for noget eller er bekymret for at blive det. Især gymnasiepigerne føler sig utrygge og diskriminerede,« siger han.

Han tilføjer, at der også den seneste tid har været meget fokus på episoder om seksualitet, nøgenbilleder og sexvideoer på gymnasier i Nordsjælland og i resten af landet, og det får pigerne til at opsøge en tryghed i at kunne forsvare sig selv – også mod folk de kender.

Jesper Mazanti, formand for Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvarsforbund støtter op om centrenes vurderinger. Han hører fra flere af klubberne rundt omkring i Danmark, at de oplever en stigning, og klubberne fortæller om lignende årsager:

»Kvinderne fortæller, at de enten har hørt om en episode i medierne eller blot generelt er mere bekymrede for, at de skulle blive overfaldet,« siger han.

Falsk tryghed?

Så sent som i sidste uge blev en sag fra Roskilde Byret føjet til listen af eksempler, der formentlig gør nogle kvinder bekymrede for overgreb.

Her blev tre unge mænd frifundet for anklager om voldtægt mod en ung pige, fordi pigen med en promille på 1,58 ifølge anklagemyndigheden ikke sagde ordentligt fra, da hun i efteråret 2014 havde samleje med to mænd på 18 år og en på 19 år i forbindelse med en ungdomsfest i Herfølge.

Anklageren har i sidstnævnte sag indstillet til Statsadvokaten i København, at sagen ankes. Referatet af dommen, der vil kaste mere lys over de konkrete forløb i sagen, ventes inden ugens udgang.

Men sager som disse er undtagelsen. Voldtægt sker ofte blandt folk, der kender hinanden godt. 25 procent af de seksuelle overgreb sker uden for hjemmet, mens de resterende 75 procent foregår hjemme, oplyser Det Kriminalpræventive Råds formand, Henrik Dam.

Han fortæller, at der trods megen omtale ikke har været en stigning af anmeldelser af voldtægter det seneste halve år, men sætter i samme åndedrag streg under, at der ér mørketal, for eksempel sager der ikke anmeldes.

Selvforsvar er fint, siger han, men effekten kender man ikke.

»Hvis det giver kvinderne en følelse af tryghed, er det jo godt, hvis de vil gå til selvforsvar. Men det findes ingen studier af, om det hjælper eller ej, og jeg kan derfor ikke sige, om det er en falsk tryghed, de skaber sig,« siger han.

Det vil Det Kriminalpræventive Råd udgive en rapport om i midten af 2017.

»Der er enormt meget, man ikke ved, om det her emne, og det vil vi gerne have afdækket,« siger Henrik Dam.

En ting, han dog ved, er, at overfaldene sjældent handler om sex, men derimod om vold.

»De mænd, der gør det, nyder den vold, de udøver, og ikke nødvendigvis det seksuelle aspekt. Det hedder jo også en »vold-tægt«,« siger Henrik Dam.