Kvinder elsker mænd, der kan fortælle en god historie

Kvinder finder en mand, der er god til at fortælle historier, mere attraktiv som partner end den tørre faktaopremser. Han er også et lykkeligere menneske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kender du den om ham, der er god til at fortælle historier? Ham, der tryllebinder lokalet, er centrum for alles opmærksomhed og genstand for kvindernes henførte blikke?

Han er ikke bare laber i kvindernes øjne. Den gode historiefortæller er formentlig også lykkeligere end ham, der mest gør det i stikord og overskrifter. Og er han gift, er hans ægteskab formentlig mere holdbart.

En undersøgelse, som er publiceret i »Personal Relationships« – og ja, det er et videnskabeligt tidsskrift – viser, at kvinder finder mænd, der er gode historiefortællere, mere attraktive og efterstræbelsesværdige som potentielle livspartnere end den tørre rapportaflægger. Ingen gider være gift med – eller drikke en øl med – ham, der lige spoiler vitser ved at buse ud med pointen først.

En mand, der kan strukturere en historie med en begyndelse, midte og afslutning, en korrekt dosis karakterudvikling og en prægnant pointe, bliver derimod set som en god leder og vurderes til at have høj status.

Forskerne fra University at Buffalo siger i undersøgelsen, at det er, fordi evnen til at fortælle historier efterlader et indtryk af en mand, som er i god kontakt med sine følelser, kan være sårbar, men også har fantasien til at klare sig godt – og dermed forsørge og forsvare sin kvinde og sine børn.

Evnen til historiefortælling er genstand for stor interesse på flere felter. Undersøgelser har ofte vist, at personer, der bevidst fortæller eller konstruerer positive fortællinger om deres eget liv, er lykkeligere. Og i øvrigt fysisk sundere.

Kan flytte kroner, politik og hjerter

Reklamebureauer, Hollywood og Facebooks algoritmer ved allerede, at den dygtigt fortalte historie kan flytte politik, kroner og hjerter.

Den måske førende mester i at skabe behov, vi ikke vidste, vi havde – Apples afdøde stifter, Steve Jobs – havde eksempelvis for vane at begynde sine taler og præsentationer med varianter over »Lad mig fortælle jer en historie...«

Nyere medieforskning har desuden vist, at folk husker og forstår nyhederne bedre, hvis de er fortalt godt. Ikke telegramagtigt, men som man ville berette om dem til en god ven, med en spændstig spændingskurve, spændende hovedpersoner og et forløsende pay-off som afslutning.

Desværre viste forskernes undersøgelse – og her er vi fremme ved det led i historien, som afslutter fortællingen, og som på overraskende vis gerne må mane til eftertanke – at mændene er fuldstændig ligeglade med, om kvinder er gode til at fortælle historier. Som i fuldstændig indifferente.

Måske de foretrækker at høre på sig selv.