Kvinder bliver chikaneret langt mere på jobbet end mænd

Næsten hver fjerde kvinde er inden for det seneste år blevet chikaneret på arbejdspladsen i form af enten sexchikane, vold, trusler om vold eller mobning. En ny analyse viser, at kvinder oplever langt mere chikane end mænd. Men det er stadig et stort tabu at åbne munden om det.

»Vi ser det simpelthen ikke«, lyder det fra Nina Groes, direktør for Kvinfo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kæk bemærkning om en god røv i den nederdel, et decideret fast greb om brysterne fra en kollega og truende ord som »møgkælling« fra en irriteret kunde eller patient.

Chikane af kvinder på de danske arbejdspladser kommer i mange mutationer, og en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at knap hver fjerde kvinde inden for det seneste år har været udsat for chikane på arbejdspladsen i form af enten sexchikane, trusler om vold, vold eller mobning. Blandt mændene ligger tallet på knap 16 procent.

Ifølge Anette Borchorst, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, er sexchikane stadig et tabuiseret emne på de danske arbejdspladser, og omfanget af det har igennem årene været dårligt belyst, fordi der skal meget til, før en kvinde tager en sag op.

Tager det ikke alvorligt

»Vi betragter os selv som meget seksuelt frigjorte, men når jeg har gennemgået sagerne om sexchikane, er det ofte et argument, at »sådan er tonen her på arbejdspladsen«. Sager er faldet på grund af det modargument. Der er en vægring ved at forholde sig til det i Danmark. Vi har en stærk fornemmelse af, at vi godt kan tåle noget og ikke er bonerte. Det andet er, at vi faktisk ikke er særligt gode til at tage ligestillingsproblemer op. Hvis du som kvindelig ansat føler dig krænket, er det ikke naturligt at gå videre med det, fordi det netop handler om seksualitet. Det er ligesom voldtægtssagerne, hvor det ofte bliver ord mod ord, og du virkelig skal have et skarpt, belastende bevis,« siger hun.

Omfanget af chikanen over for kvinder viser, at vi som samfund ikke anerkender alvoren af sexchikane og mobberi. Vi ser det simpelthen ikke, lyder det fra Nina Groes, direktør for Kvinfo,

»Danske kvinder skal finde sig i mere end mænd på jobbet. De her tal viser, at der er en anden sexistisk virkelighed der end det, vi går rundt og bilder os selv ind. Og der er langt fra den virkelighed til, at man rent faktisk starter en sag. Vi ser det samme problem i forhold til både vold og voldtægter, hvor kvinder også angiver få sager, fordi der er skyld og skam forbundet med det. Vi har også set det i forhold til gymnasiepigerne og spredningen af videoer med seksuelt indhold. Det handler alt sammen om, at den enkelte kvindes grænser er blevet overskredet, og den, der bliver udsat for det, skal »tage sig sammen«,« siger hun.

Nina Groes mener, at det er frygten for at blive fyret, der forhindrer kvinder i at gå videre med chikanen. Man vil ikke melde kollegaen, kunden eller borgeren, for hvad nu hvis man bliver frosset ude bagefter?

»Lige på arbejdspladsen kan det være ekstra svært, fordi du er låst fast. Du skal også på arbejde i morgen. Det her foregår på alle niveauer. Vi har kvindelige ledere, der melder om sexchikane og sexisme. Det kan også være svært i en ledergruppe at råbe op om det.

Når det kommer til sexchikane er unge kvinder mest udsatte. Hver tiende kvinde under 30 år har nemlig oplevet det, viser analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Svært at sætte grænser

Sexchikane handler ikke om kvindehad. Det handler om, at mænd føler sig berettiget til at kommentere på en kvindes udseende. Noget, der ofte er tabuiseret blandt ledere, som ikke ved, hvordan de skal håndtere problemet. Det er svært at sætte grænser for, hvornår noget er sexchikane, fordi det er så individuelt, hvordan det opfattes. Sådan lyder udlægningen fra kønsforsker Kenneth Reinicke fra RUC. »Kvinder kan være i tvivl, om de bør tage det som et kompliment. Og selv hvis de ikke er i tvivl, er der langt fra at have følelserne til at tage det op i en samtale eller melde det. Det er et problem, at der ingen klare definitioner er,« fortæller han. Men han tror alligevel på, at man godt kan ændre, at kvinder bliver forulempet.

»Det er vigtigt at kalde sexchikane for sexchikane og ikke bare grine af det og tænke, at det bare er humor og sjov. Det er faktisk en form for overgreb. Det gælder om at gøre mænd opmærksomme på problemet og på den enkelte arbejdsplads have klare redskaber og politikker, som beskriver, hvordan man håndterer chikane på stedet. Hvis man bare går til sin kollega, er der langt større risiko for, at vedkommende siger, at man bare skal se igennem med det eller sige noget tilbage,« siger Kenneth Reinicke.