Kvinder af den rette støbning

25-årige Nathalie Hjorth drømmer om at blive den første kvinde, der bliver optaget i Jægerkorpset. Men det skal ske på lige vilkår med mændene.

Hverken Lisa Rohdin (tv.) eller Nathalie Hjorth lader sig gå på af spydige kommentarer om kvinder i Forsvaret. »Det, folk kan bidrage med, er ikke baseret på køn. Manden må vige, hvis kvinden er bedst, og omvendt,« lyder det fra Nathalie Hjorth, der ligesom Lisa Rohdin drømmer om at blive udsendt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sprøde sne knaser under de tunge støvler, da de to løjtnanter betræder den hvide græsplæne for at løbe første runde. Hvor andre måske havde ladet sig afskrække af januars ubarmhjertige kuldegrader, er træningen daglig kost for 25-årige Nathalie Hjorth og 24-årige Lisa Rohdin. Skal man træne op til at kunne det samme som drengene, må man træne det ekstra, lyder det fra begge.

De to officerer har netop afleveret bacheloropgaven og mangler blot et enkelt semester, før de står til at blive udnævnt til premierløjtnanter ved Hærens Officersskole, der holder til på Frederiksberg Slot. Efterfølgende fortsætter de uddannelsen hos kamptropperne i henholdsvis Slagelse og Holstebro.

Hvor Lisa Rohdin håber, at hun om et par år er klar til at blive udsendt med soldater og befalingsmænd under sig, drømmer Nathalie Hjorth om noget, der endnu ikke er set: At skifte kamptroppernes sorte baret ud med Jægerkorpsets bordeauxrøde og prøve kræfter med en dertilhørende titel som Danmarks første kvindelige »jæger«.

»Man slynger ikke ud, at man vil være jæger, medmindre man har tænkt over det. Når jeg siger, at det er en drøm, er det med klar ydmyghed i stemmen. For jeg ved, at der skal en umådelig mængde styrke, mod og vilje til. Men jeg vil ikke sidde tilbage som 40-årig og ærgre mig over, at jeg ikke gjorde forsøget,« siger Nathalie Hjorth:

»Jeg kan absolut ikke afvise, at dét, som generalmajor Jørgen Høll har i tankerne, kunne være interessant. Men jeg får kuller, når man laver ting, der kun henvender sig til kvinder. Vi arbejder i en virksomhed, som har en overpopulation af mænd, og så må man altså bare forsøge at følge med. Man skal ikke lempe på krav eller tage hensyn til, at nogen er kvinder.«

Også Lisa Rohdin mener, at man er havnet det forkerte sted, hvis man føler, der skal tages hensyn, fordi man er en kvinde.

»Man møder fordomme mange steder i forsvaret. Hvis man lader sig gå på af dette, så har man med sikkerhed ikke den mentale styrke til at blive en del af en elitetrop,« siger Lisa Rohdin og fortsætter:

»Det må ikke gå hen og blive sådan noget kvote-noget, hvor man blot skal sikre sig, at der er kvinder nok. Det er jo netop derfor, det kunne være røvfedt og anerkendende at være den, der klarer sig igennem nåleøjet,« siger hun henvendt til Nathalie Hjorth.

Med sine 160 centimeter og 53 kilo ligner Nathalie Hjorth ikke prototypen på en jægersoldat. Når hun alligevel klarer sig igennem træningsbanen hurtigere end de fleste, skyldes det, at hun giver alt, hvad hun har.

Nathalie Hjorth insisterer på at tage optagelsesprøven på lige vilkår med mændene.

»Hvis jeg ikke er stærk nok til at klare prøverne, vil jeg ikke være jæger. Jeg vil hellere ikke blive jægersoldat end at blive jægersoldat, fordi jeg er en kvinde. Det skal ikke ske på bekostning af, at jeg er blevet babyet igennem.«