Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvordan ville du have det med at være i et forhold, hvor kvinden tjener mest?
22-årige Christoffer Tejlgaard Jensen tøver lidt, før han svarer.
»Jeg synes egentlig, det er fint nok. Min mor gør det i forhold til min far. Hun har et bedre job end ham, og jeg synes ikke, det ændrer noget i deres forhold. Der er mere ligestilling på det punkt i dag. Det ville heller ikke være noget problem for mig, helt sikkert,« siger Christoffer Tejlgaard Jensen, som er studerende og ikke selv er i et forhold.
Samme spørgsmål har Berlingske stillet 1.103 repræsentativt udvalgte danskere – og det lader til, at de fleste er enige med Christoffer Tejlgaard Jensen.
58 pct. af danskerne svarer, at de ville have det godt med at være i et forhold, hvor kvinden tjener mest, mens kun en pct. ville have det dårligt med det, viser en ny Gallup-undersøgelse lavet for Berlingske. Og mænd er tilsyneladende endnu mere positive end kvinderne. 62 pct. af mændene svarer, at de ville have det godt med at have en kæreste eller kone, der tjener mere end dem, mens 54 pct. af kvinderne har det godt med selv at tjene mest i forholdet.
»Det viser, at der er sket et skred i vores holdninger til kønnene, og at den traditionelle opdeling med manden som hovedforsørger ikke eksisterer i samme grad. For begge køn er der for alvor ved at komme et opbrud i synet på, hvad der er en »rigtig« mand og en »rigtig« kvinde, og mænd ligger ikke længere i så høj grad under for presset om at være hovedforsørger,« siger Pernille Tanggaard Andersen, sociolog og lektor ved Syddansk Universitet.
Hun tror, at det især er kvindernes store synlighed på de videregående uddannelser, der er med til at ændre den traditionelle forestilling om, at manden skal være skaffedyret i familien – men når flere mænd end kvinder ser positivt på, at kvinden tjener mest i forholdet, hænger det sammen med, at der blandt kvinder stadig kan være en ide om, at det er en kvalitet ved en mand, hvis han tjener flere penge end dem.
Manden tjener stadig mest
I praksis er det da også oftest manden i forholdet, der tjener mest. Det bekræfter den nye Gallup: 45 pct. af mændene svarer, at de tjener mest i forholdet, mens 19 pct. af kvinderne siger, at de selv tjener mest. Nogle af de stereotype opfattelser af, hvad det vil sige at være mand, og hvad det vil sige at være kvinde, eksisterer stadig, mener kønssociolog Cecilie Nørgaard.
»Det kommer bag på mig, at så mange ville have det godt med, at kvinden tjener mest. For jeg synes trods alt, at der stadig mange steder hersker gamle forestillinger om, hvordan man skal være mænd, og hvordan man skal være kvinder. Derfor overrasker de tal mig, men det er da en glædelig overraskelse,« siger hun. Når et par store bryster – frem for en stor penis – pryder busserne som reklame for plastikkirurgi er det ét eksempel på, at stereotyperne stadig lever, påpeger hun.
Journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen har redigeret og bidraget til bogen »Mandens Byrde« om moderne mænd, som lige er udkommet. Han tror, at det i dag er politisk ukorrekt at indrømme det, hvis man har et problem med, at kvinden tjener mest i forholdet.
»Der er ligesom sket et skift i forhold til, hvad der er politisk korrekt at sige. Når man får det spørgsmål, ved man godt, hvad der er det rigtige at svare – og så kan det godt være, at man helt konkret i sit levede liv har det anderledes,« siger Anders Haahr Rasmussen.
Samtidig hæfter han sig ved, at flere mænd end kvinder svarer, at de ville have det godt med, at kvinden får den højeste løn i forholdet.
Han håber på, at det kan blive et udgangspunkt for en mere nuanceret debat om ligestilling. Man behøver ikke være skurk, bare fordi man er mand. »Det er et skidegodt eksempel på, at de der mønstre sidder i os alle sammen, og at ligestillingsproblemerne ikke er noget, som mænd behøver have skylden for. Det kunne være et udgangspunkt for at tale om de her ting på en ikke-bebrejdende måde. Tit trækker mænd sig ud af sådan nogle ligestillingsdiskussioner, fordi de føler, at der simpelthen ikke er noget at vinde. Det er ren bebrejdelse.«