Kvinde står frem med upassende beskeder fra Mærsk-kaptajn: »Jeg er blevet for paranoid til at kunne arbejde i en kabys i den branche igen«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

31-årige Ashley Codrington fortæller nu om grænseoverskridende beskeder fra en kaptajn fra Mærsk. Koncernen har flere gange den seneste tid fået kritik for håndtering af krænkelsessager ombord på skibe. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALI HAIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et overblik over denne mandags vigtigste historier.

I dagens overblik runder vi blandt andet manglen på personale på hospitaler i hovedstadsområdet, hvordan regeringen brugte en forlænget weekend til at liste et nederlag ud ad bagdøren, og hvordan en kvinde nu står frem og fortæller om upassende opførsel fra en Mærsk-kaptajn. Og meget mere.

Men vi lægger ud med overdødeligheden på plejehjem, der har stået på længere end hidtil forventet.

Overdødelighed på plejehjem stod på i flere måneder

Den tredje coronabølge er gået voldsomt hårdt ud over ældre beboere på landets plejehjem, hvor der over en meget lang periode i løbet af vinteren var ekstraordinært mange dødsfald.

Det viser sig nu, at der i over to måneder har været en dødelighed »over det forventede niveau« på plejehjemmene.

Det er betydeligt længere, end det tidligere har været fremme

»Når man ser udviklingen, kan man ikke afvise, at det ville have haft effekt, hvis ældre havde fået fjerde stik. Der var stor usikkerhed på det tidspunkt, da beslutningen skulle træffes, men set på bagkant er det klart, at man nok skulle have overvejet, om det ikke ville have været klogt at tilbyde et fjerde stik,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Samtidig vinder en ny undervariant af omikron, BA.5, hastigt frem i Danmark. Den ventes at føre til et øget coronasmittetal i den kommende tid.

Læs mere om overdødeligheden og fjerde stik til de ældre her hos Berlingske.

Over 70 procent af sager om inddragelse af syreres opholdstilladelser omgøres

Hundredvis af syrere har fået inddraget deres opholdstilladelse eller er blevet nægtet forlængelse af Udlændingestyrelsen.

Men i Flygtningenævnet, der fungerer som klageinstans, vokser omgørelsesprocenten.

Andelen af sager, hvor afgørelsen ændres, er i 2022 steget til 71 procent. Det skriver Information.

I juni bekendtgjorde daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at Udlændingestyrelsen skulle gennemgå bunken af sager mod flygtninge fra Damaskus for at »undersøge, hvem der ikke længere har behov for beskyttelse i Danmark«.

Formanden for flygtningenævnet, Ib Hounsgaard Trabjerg, forventer, at Udlændingestyrelsen nu retter ind.

»En omgørelsesprocent på 71 procent er for høj på længere sigt, ikke mindst af hensyn til de personer, der oplever at få inddraget eller nægtet forlænget deres opholdstilladelse og dermed skabt usikkerhed om deres situation,« siger han til Information.

Kæden er hoppet af »verdens bedste cykelby«: Københavnere har droppet cyklen

Til trods for stor politisk bevågenhed og massive investeringer i bredere cykelstier, cykelbroer samt supercykelstier, så har københavnere droppet cyklen i de seneste år.

Hvor 27 procent af alle ture med start eller stop i København i 2012 foregik på cykel, så var det kun 21 procent af turene, der i 2021 blev foretaget på cykel. Det viser en ny rapport fra Københavns Kommune

Det er den laveste andel i 15 år.

»Der har åbenbart ikke været gulerødder nok til at lokke bilisterne over på cyklen og i kollektiv transport, som er de to mest nærliggende transportformer at skifte til,« siger formand for Cyklistforbundets afdeling i København, Erik Hjulmand.

I rapporten bliver coronaepidemien og nedlukningernes effekt på transportmønstrene nævnt som en direkte årsag til, at et stigende antal københavnere er steget af cyklen.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Hovedstadshospitaler lukker sengepladser på grund af personalemangel

En lang række af landets sygehuse må holde sengepladser lukket på grund af mangel på personale til at tage sig af patienterne.

Det sker, selvom regionerne kæmper med lange ventelister i kølvandet på coronakrisen og sygeplejerskestrejken og ikke kan overholde behandlingstiderne for patienter. Det skriver Jyllands-Posten.

På Rigshospitalet holdes 118 ud af 1.173 senge lukket på grund af personalemangel og sygdom, mens blandt andet Bispebjerg, Frederiksberg, Herlev og Gentofte har måttet lukke sengepladser ned på grund af personalemanglen.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Andreas Kühnau (S), har en løsning på problemerne lange udsigter, især efter regionernes økonomiaftale med regeringen fredag.

»Det er en meget stram aftale, og den vil ikke løse det problem, at der på alle landets sygehuse er tomme senge og operationslejer, som ikke er i brug – desværre. Det er meget skuffende, at vi ikke får flere midler, men pengene er jo brugt på forhånd til øgede forsvarsudgifter,« siger han til Jyllands-Posten.

Regeringen brugte en forlænget weekend til at liste klart EU-nederlag ud ad bagdøren

Selvom eksperter og embedsværk i månedsvis har forsøgt at forklare regeringen, at den ikke kunne gennemføre et lovforslag, der skulle stække techgiganterne, fastholdt regeringen ambitionen.

Det skete helt indtil klokken 23.05 onsdagen inden Kristi himmelfartsferien, hvor nederlaget blev listet ud ad bagdøren.

Sagen står ikke alene, for flere gange har regeringen måtte trække lovforslag tilbage, der har vist sig ikke at kunne lade sig gøre.

Det får kritikere til at undre sig kraftigt over den måde, regeringen går frem på i sagerne. Justitsminister Mattias Tesfaye (S) afviser kritikken.

»Det udstiller igen, at regeringen gerne vil fremstille sig som handlekraftig og gerne vil gå langt. Men at den alligevel bøjer sig for EU-systemet, når det kommer til stykket,« siger direktøren i den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Kvinde står frem med upassende beskeder fra Mærsk-kaptajn: »Jeg er blevet for paranoid til at kunne arbejde i en kabys i den branche igen«

31-årige Ashley Codrington, der har arbejdet som skibskok på et Mærsk-fragtskib, står frem og fortæller om grænseoverskridende beskeder fra en Mærsk-kaptajn.

Det drejer sig blandt andet om beskeder, hvor kaptajnen bad hende om tage billeder af sig selv, når hun kom ud af badet, eller bad hende komme med i poolen. Beskederne fortsatte, på trods af at Ashley Codrington flere gange sagde fra over for kaptajnen. Det skriver DR.

På trods af hun henvendte sig til Mærsk og fortalte om beskederne, følte hun sig ikke taget alvorligt, og hun ønsker, at Mærsk indfører hårde konsekvenser.

»Jeg tror, jeg er blevet for paranoid til at kunne arbejde i en kabys i den branche igen,« siger hun til DR.

I starten af året fyrede Mærsk fem ansatte i forbindelse med anklager om voldtægt af en 19-årig kvindelig kadet. Senere har en undersøgelse afsløret massiv chikane på Mærsk-skibe.

Mærsk erkender over for DR, at koncernens håndtering af krænkelsessager ikke har været god nok.

Det sker i dag

Det danske herrelandshold i fodbold møder Østrig på hjemmebane i Danmarks fjerde kamp i Nations League. Kampen starter klokken 20:45.

Retten i Aalborg indleder sagen mod en mand, der tidligere var lokalpolitiker. Han er tiltalt for rufferi i Nordjylland.