Kvinde skal igen i retten for at poste billede af blotter

Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltalte i sag, hvor kvinde lagde billede af formodet blotter ud på Facebook

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Konstantins Visnevskis

Anklagemyndigheden hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi gør et nyt forsøg på at få dømt en kvinde, der offentliggjorde et billede af en formodet blotter fra en butiks overvågningskamera på Facebook.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Billedet forestiller en mand, som kvinden mente havde udsat hendes 10-årige datter og en af datterens veninder for blufærdighedskrænkelse uden for en butik.

Kvinden har tidligere været i retten, hvor hun blev frifundet, fordi sagen var rejst efter en forkert lovparagraf.

Kvinden havde fået et bødeforlæg på 5000 kroner for at have overtrådt persondataloven. Hun nægtede at betale bøden, og derfor endte sagen for en domstol.

Men da sagen blev behandlet i Retten i Nykøbing tidligere på måneden, blev kvinden frifundet. Det skete, fordi anklagemyndigheden havde rejst sagen efter en paragraf, der handler om butikkens ansvar.

I det konkrete tilfælde havde kvinden taget et billede af butikkens overvågningsbillede med sin mobiltelefon, og derfor kunne hun ikke straffes efter den bestemmelse.

Sagen rejses igen, fordi frifindelsen af kvinden kan give befolkningen det fejlagtige indtryk, at privatpersoner lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd.

- Offentliggørelse af den slags billeder indebærer en risiko for selvtægt, og det må naturligvis ikke finde sted, uanset om den pågældende er skyldig eller ej, siger chefanklager Henriette Rosenberg Larsen, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Manden, der havde blottet sig for datteren, er blevet straffet med 10 dagbøder på hver 250 kroner.

Der er i den nye sag også rejst tiltale mod butikken, der optog overvågningsbillederne. Det sker, fordi de butiksansatte viste kvinden billederne.

/ritzau/