Kvinde klager til ombudsmanden over afslag fra Støjbergs ministerium

Sagen om afslag til alvorligt syge udlændinge lander nu hos Folketingets Ombudsmand.

Sagen om afslag til alvorligt syge udlændinge lander nu hos Folketingets Ombudsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

En alvorligt syg kvinde fra Armenien klager nu til Folketingets Ombudsmand over Udlændinge- og Integrationsministeriets sagsbehandling, efter hun i oktober fik afslag på humanitær opholdstilladelse i Danmark.

Det oplyser kvindens advokat, Marianne Vølund, til Radio24syv.

Den 32-årige armenske kvinde, som lider af svær depression med psykotiske træk og PTSD, har søgt om humanitært ophold sammen med sin mand og deres to børn, som har været i Danmark i 10 år.

Omdrejningspunktet i klagen er en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, den såkaldte Paposhvili-dom, som blev afsagt den 13. december 2016. Ifølge en række eksperter tvinger dommen nemlig Danmark til at lempe reglerne for, hvornår man kan få humanitært ophold i Danmark.

Ifølge eksperterne betyder dommen, at man fra dansk side skal undersøge, om den enkelte ansøger reelt har adgang og råd til sin medicin i hjemlandet, før man kan give afslag på humanitært ophold. I dag ser man alene på, om medicinen generelt findes i hjemlandet.

Men den konkrete vurdering er ikke foretaget i afslaget til den armenske kvinde, som fik afslag 10 måneder efter dommen blev afsagt, påpeger advokaten:

»Ministeriet har imidlertid ikke inddraget Paposhvili-dommen, på trods af, at denne dom må have været ministeriet bekendt siden januar/februar 2017,« skriver Marianne Vølund i klagen til Ombudsmanden, hvor hun slår til lyd for, at Ombudsmanden skal sætte sagen i bero, indtil dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er vurderet i ministeriet.

Som Radio24syv har afdækket, skrev Udlændingestyrelsen - som hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet - i januar et notat om dommen. Samtidig viser en aktindsigt, at Justitsministeriet ad flere omgange i foråret forsøgte at gøre ministeriet opmærksom på dommen. Men i månedsvis har Udlændinge - og Integrationsministeriet ignoreret dommen, og ministeriet behandler efter alt at dømme stadig sagerne efter den gamle praksis på området.

Og et år efter dommen blev afsagt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har ministeriet stadig ikke taget stilling til, om den skal føre til ændringer af den danske praksis. Ministeriet har alligevel givet 88 afslag på humanitær opholdstilladelse i løbet af 2017.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er blevet kaldt i samråd i sagen af Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet. Samrådet afholdes den 11. januar