Kvinde holdt tale ved demo: Nu skal hun to år i fængsel

Hun opfordrede demonstranter til at »smadre byen på en ikke-voldelig måde.« Det koster nu en fængselsstraf.

 
En mindre gruppe samledes foran Københavns Byret i en protest mod dommen. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En 30-årig mor til to brød grædende sammen, da hun fredag i Københavns Byret blev idømt to års fængsel.

Det var en enig domsmandsret, som fandt kvinden, Nanna Skov Høpfner, skyldig i blandt andet at have opfordret til vold ved en demonstration i København 9. januar.

Demonstrationen var organiseret af bevægelsen Men In Black, der er imod coronarestriktionerne.

Straffen er blevet fordoblet i forhold til, hvad en en tilsvarende sag normalt ville udløse af straf. Retten har nemlig fulgt anklagemyndighedens påstand om at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug, paragraf 81 d.

Den handler om, hvorvidt »lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark« og giver retten mulighed for at hæve straffen til det dobbelte.

»Coronabestemmelsen om dobbelt straf finder anvendelse,« siger retsformanden ved domsafsigelsen.

Han henviser til, at reglen blev indført, da der blev vurderet at være en vis risiko for, at man ville se optøjer i gaderne under epidemien, samt en vis sandsynlighed for, at politiet kunne blive udsat for vold og trusler i deres arbejde med at håndhæve tiltagene.

»Uden denne regel skulle straffen have været et års fængsel, siger han videre og uddyber, at der er lagt vægt på både kvindens ytringer og handlinger i forbindelse med demonstrationen.«

Det er første gang, at en person er blevet dømt efter paragraf 81 d i sager, der ikke handler om økonomisk svindel.

Foran retten var omkring 50 personer mødt op. Flere af dem var iført sort tøj med Men In Black-logo. De råbte »skam jer!« til betjente og pressen og kaldte anklager Henrik Uhl Pedersen en række skældsord, da han forlod retten.

Billeder fra demonstrationen ved Københavns Byret efter dom med fængselsstraf til kvinde der opfordrede til »smadre byen på en ikke-voldelig måde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Billeder fra demonstrationen ved Københavns Byret efter dom med fængselsstraf til kvinde der opfordrede til »smadre byen på en ikke-voldelig måde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

BIllede fra den store demonstration i København 9. januar arrangeret af Men In Black. Det var i forbindelse med denne demonstration, at en kvinde er fundet skyldig i at opfordre til vold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Forsvarer Hassan Mahmood oplyser, at kvinden har taget betænkningstid i forhold til, hvorvidt hun vil anke dommen. Hun har nægtet sig skyldig, og forsvareren gik efter en frifindelse.

Han kalder dommen »historisk«, men har ikke yderligere kommentarer.

Den 30-årige mor udbrød grædende: »Jeg har to børn«, da retsformanden læste dommen op. Da hun efterfølgende skulle ud for at tale med sin forsvarer, sagde hun, at hun ikke kunne gå.

Kvinden er blandt andet dømt for at have opfordret til overfald med kast af kanonslag, sten, dåser og fakler mod betjente ved demonstrationen, der udviklede sig til uroligheder på blandt andet Rådhuspladsen.

Her holdt hun en tale, hvor hun blandt andet spurgte demonstranterne, om de var »klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde«. Hun gik også forrest i demonstrationen flere gange og kom med tilråb i en megafon.

16 betjente blev ramt af genstande under urolighederne.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden 28. januar, og retten har bestemt, at kvinden foreløbig skal blive i arresten.

/ritzau/

Du kan læse mere om sagen her.